Zbog boraca
20

Nešić povukao potpis sa sporazuma Dodika i ostalih o podršci Krajišniku

A. D.
Predsjedništvo DNS-a na vanrednoj telefonskoj sjednici koju je inicirao predsjednik Nenad Nešić, donijelo je jednoglasnu odluku da povuče potpis sa sporazuma koji su parlamentarne stranke potpisale sa Asocijacijom stvaralaca Republike Srpske na čijem čelu je osuđeni ratni zločinac Momčilo Krajišnik.
Kako su saopćili, potpis su povukli dok se ne postigne opći konsenzus "svih onih koji su doprinjeli stvaranju Republike Srpske".

Čelnici političkih stranaka u RS-u, među kojima su bili Dodik i Mirko Šarović (SDS) na Palama su 21. jula potpisali izjavu kojom su se obavezali da će riješiti, kako je navedeno, pitanje "stvaraoca ovog entiteta". U prijevodu to znači osigurati im značajne sume novca. Inicijativu je podnio presuđeni ratni zločinac Momčilo Krajišnik.

"Niko ko se trudi da budućnost Republike Srpske bude bolja ne smije zaboraviti sve ljude koji su rizikovali život da je stvore i zato nam je jako važan stav boraca i ratnih i vojnih invalida, porodice poginulih i nestalih i svih drugih žrtava rata nastalih u procesu stvaranje i odbrane Republike Srpske”, rečeno je na telefonskoj sjednici DNS-a.

Predsjedništvo DNS je sa žaljenjem konstatovalo, da su učesnici sastanka dovedeni u zabludu da postoji podrška Boračke organizacije takvom sporazumu, što se pokazalo netačnim.