Oznake tajno i vrlo tajno
43

Nešiću i Helezu nisu završene sigurnosne provjere OSA-e ni četiri mjeseca nakon imenovanja

N. V.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Krajem 2022. godine su imenovani novi državni ministri, a nekima od njih poput Nenada Nešića i Zukana Heleza je za obavljanje posla u svom resoru potreban pristup podacima "tajno" i "vrlo tajno". Međutim, oni još ne raspolažu tim informacijama za koje je prvo potrebno da prođu sigurnosne provjere.
Postoje četiri stepena tajnosti podataka - interno, povjerljivo, tajno i vrlo tajno. Predsjedavajuća Vijeća ministara, ministri i njihovi zamjenici imaju pristup za prva dva stepena, koji ne zahtijevaju sigurnosnu provjeru.

Prema Zakonu o zaštiti tajnih podataka u stavu 5. propisano je da ministri kojima je potreban pristup druga dva stepena tajnosti, prvo moraju proći proširene sigurnosne provjere, a što su kod nas ministar sigurnosti Nenad Nešić i ministar odbrane Zukan Helez.

Zanimljivo je da se obojica dovode u vezu sa različitim kontroverzama zbog kojih im u konačnici možda i ne bude odobren pristup. Naime, ministar Nešić se povezuje sa aplikacijom "Sky" koju su koristile mnoge kriminalne grupe, a koje su pale nakon što je aplikacija nedavno dekodirana u svijetu. Ministar Helez je pak pravosnažno osuđen na šest mjeseci zatvora zbog davanja lažnog iskaza, što bi također moglo biti problem prilikom dobijanja "tajnih" i "vrlo tajnih" podataka.

Nakon četiri mjeseca otkako su imenovani novi ministri, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto i dalje govori da će za ministre sigurnosti i odbrane pristup podacima "tajno" i "vrlo tajno" biti izvršeno. To znači da nakon četiri mjeseca od imenovanja, oni to još nemaju.

Početkom godine, prilikom prvog pojavljivanja ministara na sjednici Parlamentarne skupštine BiH, zastupnik DF-a Milan Dunović je pitao predsjedavajuću Borjanu Krišto da odgovori da li su Nešić i Helez prošli potrebne sigurnosne provjere u OSA-i koje su bile potrebne za dobijanje pristupa tajnim i vrlo tajnim podacima.

Ona je tada odgovorila da će nadležne institucije završiti provjere naknadno, a nakon tri mjeseca je slično odgovorila i pisano. Iz njenog odgovora se vidi da provjere još nisu završene.

"Sve daljnje aktivnosti i eventualne potrebe za proširenim sigurnosnim provjerama, za stepen tajno i vrlo tajno, obavljaju institucije u skladu sa svojim odlukama o listi radnih mjesta i dužnosti koji će biti predmet sigurnosnog provjeravanja u skladu sa pravilima za izdavanje dozvola za pristup tajnim podacima", odgovorila je Krišto.

Kako saznaje Klix.ba, potrebno je da ministri popune određene upitnike za pristup tajnim podacima nakon čega bi uslijedila provjera OSA-e, međutim to još nije urađeno.