Najteže u Jablanici
0

Nevrijeme u Hercegovinu stiglo oko ponoći, spasilačke ekipe nekim mjestima ne mogu prići

S. Š.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
U noći između četvrtka i petka jaka kiša izazvala je poplave širom Hercegovine koje su sa sobom donijele ogromnu štetu, a nažalost prema prvim informacijama ima i žrtava. O svemu se sada oglasila hercegovačka policija koja je prve dojave o alarmantnoj situaciji počela dobijati nešto poslije ponoći.
Iza jedan sat poslije ponoći Policijskoj stanici Konjic je mještanin Buturović Polja kod Konjica dojavio da mu je vodena bujica poplavila kuću u mjestu Buturović polje.

Nakon toga je uslijedilo više poziva za pomoć iz navedenog mjesta, pošto su se rijeke Neretvica i Seončica izlile iz svojih korita te poplavile veliki broj kuća i odnijele neutvrđen broj vozila u Jablaničko jezero.

Kako dalje dodaju iz MUP-a HNK, javljeno je da su dvije kuće srušene i da u poplavljenim kućama još ima stanovnika. Sve putne komunikacije prema Buturović polju su blokirane zbog velikog odrona na putevima, a u mjestu Obri voda je odnijela most tako da do ugroženog područja još nisu stigle GSS, Civilna zaštita, niti radne mašina za održavanje puteva tako da su informacije nepotpune. Prema prikupljenim informacijama nema ljudskih žrtava, ali je pričinjena velika materijalna šteta, dodali su iz hercegovačke policije.

Zatim, oko dva sata poslije ponoći, dežurni PS Jablanica je obavjestio da je od vozača dobio prijavu kako je na putu M17, u mjestu Komadinovo vrelo došlo do većeg odrona na kolovoz te da je u potpunosti blokiran put M17 Jablanica-Mostar.

Policijska stanica Mostar Centar dobila je dojavu od vozača da je na putu M17, u mjestima Grabovica i Drežnica došlo do odrona i pada stabla na saobraćajnicu te da je u potpunosti blokiran put M17 Mostar Jablanica. O svemu su obavješteni putna služba i Vatrogasna jedinica koji su izašli na navedeni lokalitet.

Zatim, u 02.50 sati, u PS Konjic telefonski se obratio vatrogasac iz Vatrogasne jedinice Konjic i obavjestio da je u mjestu Ostrožac, općina Jablanica, došlo do većeg odrona na dio regionalnog puta R 435 (Ostrožac - Buturović polje), što je uzrokovalo potpunu obustavu saobraćaja. Pošto uz taj dio puta paralelno prolazi željeznička pruga, uslijed odrona onemogućen je željeznički saobraćaj Konjic-Jablanica. O svemu su upoznate Željeznice FBiH.

Tokom noći između četvrtka i petka PS Jablanica je zaprimila više telefonskih prijava od građana o štetama koje su uzrokovane velikom kišom, a koja je zahvatila Jablanicu i okolna mjesta i to: U 1:25 sati stanovnica je zatražila pomoć jer joj voda ulazi u kuću u mjestu Pobrežje; u 1:50 sati mještanin Glodnica zatražio je pomoć jer mu voda prodire u kuću; u 1:55 sati stanovnik Ostrošca zatražio je pomoć jer mu voda ulazi u kuću; u 1:55 sati jedna osoba prijavila da se u mjestu Ostrožac kod BC Demirović srušio podzid na put M17 i da je jedna saobraćajna traka blokirana; u 2:00 sati jedan vozač je prijavio da je u mjestu Komadinovo vrelo došlo do odrona te da je u potpunosti blokiran saobraćaj putem M 17 Jablanica-Mostar.

Kako dalje navode iz policije u svom zvaničnom saopćenju, u 2:05 sati jedna osoba je prijavila da je u mjestu Zdrava voda potpuno blokiran put M17; u 2:10 sati osoba iz mjesta Zlate zatražila je pomoć zbog prodiranja vode u kuću; u 2:10 sati otpravnik vozova sa željezničke stanice Donja Jablanica prijavio je da je u Donjoj Jablanici voda srušila jednu kuću te da je navodno nestalo jedno žensko lice koje mještani traže.

U 2:10 sati osoba iz mjesta Baćina zatražio je pomoć jer mu voda ulazi u kuću; u 2:25 sati osoba iz Sarajeva prijavila je da se M.H. nalazi u vikendici u mjestu Ostrožac (put za Markovo) te da se betonski podzid srušio na kuću i da ne može izaći.

Dalje, kako saopćava policija, u 2:35 sati J.B. iz Donje Jablanice obavjestio je da je zbog velike vode jedno lice nastradalo; u 2,45 sati nepoznata osoba je prijavila da je u mjestu Zlate voda srušila jednu kuću te da je jedno lice nastradalo, a da se za dvije osobe traga; u 3,00 sati mještanin iz Ostrošca prijavio je da je voda srušila betonski zid i da prijeti kućama; u 3:50 sati mještanin također Ostrošlca je prijavio da voda ulazi u kuće te traži pomoć. U 3:50 sati Operativni Centar PU Konjic obavjestio je da je u mjestu Ribički most zbog odrona blokiran saobraćaj Konjic - Jablanica.

U 4:35 sati stanovnik mjesta Zlate kod Jablanice prijavio je da je njegovog amidžu odnijela voda te da ga mještani traže.

O svemu su obavještene nadležne službe općine Jablanica te preduzete sve potrebne mjere.