Po čijoj naredbi?
17

Nezakonito imenovani komesar Lasić još uvijek nije objasnio zašto je MUP HNK vratio migrante

Klix.ba
Ilija Lasić
Ilija Lasić
Sve oči javnosti uprte su danas u policijskog komesara MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona Iliju Lasića od kojeg se očekuje objašnjenje po kojem osnovu je postupio kantonalni MUP, na čijem je čelu, kada je jutros iz Konjica vratio konvoj s autobusima na putu iz Sarajeva ka Izbjegličkom centru Salakovac.

Kako su kazali putnici iz autobusa, izbjeglice, migranti, volonteri i predstavnici institucija, njih je jutros u Konjicu zaustavila policija i naredila im da izađu iz autobusa. Potom su vraćeni u autobuse i poslani s druge strane tunela Ivan, na teritoriju Kantona Sarajevo.

Do ovog trenutka iz MUP-a HNK nismo uspjeli dobiti nikakvu informaciju niti se komesar Lasić javlja.

Komesar MUP-a Kantona Sarajevo Mevludin Halilović rekao je da odluku o vraćanju konvoja može donijeti samo policijski komesar, a mnogi čelnici od jutros su podsjetili da je Lasić na tu poziciju imenovan nezakonito i da se nezakonito nalazi u tom statusu.

Sporna odluka začuđujuća je i jer je Lasić na sebe prenio ovlasti derogirajući odluke organa države BiH.

Podsjetimo, Kantonalni sud u Mostaru je još u julu prošle godine donio presudu kojom je potvrđeno da je Lasić nezakonito imenovan. Ovaj sud je uvažio žalbu bivšeg šefa policije u HNK Amira Begića koji je bio jedan od kandidata za ovu poziciju i jedini koji je zadovoljio konkursnu proceduru.

Višegodišnji problem imenovanja komesara policije u septembru je "pokušao riješiti" HDZ BiH predlažući na vanrednoj sjednici Vlade HNK istog čovjeka - Iliju Lasića. Ovaj prijedlog u Skupštini je nazvan nonsensom jer se komesara željelo imenovati protivno zakonu i presudi suda, a taj potez HDZ-a doveo je Vladu HNK pred raspad.

Razrješenje Lasića s pozicije do danas se nije dogodilo, a on zbog sudske presude na toj poziciji ne prima platu.