Reagovao i TI BiH
147

Nezakonito imenovanje u Lukavcu: V.d. direktoricu Doma zdravlja drže iako ne ispunjava uslove

A. K.
Dom zdravlja Lukavac (Foto: Zvanična web stranica zdravstvene ustanove)
Dom zdravlja Lukavac (Foto: Zvanična web stranica zdravstvene ustanove)
Uprkos nalazu kantonalne inspekcije da ne ispunjava uslove za direktoricu zdravstvene ustanove, dr. Sedija Arapčić ukupno više od dvije godine obavlja funkciju vršiteljice dužnosti direktora Doma zdravlja Lukavac, utvrdio je Transparency international BiH.

Kako su utvrdili iz Transparency internationala BiH, Upravni odbor Doma zdravlja Lukavac je u martu 2022. imenovao dr. Sediju Arapčić za vršiteljicu dužnosti direktora Doma zdravlja Lukavac, iako ona ne posjeduje dokaz o znanju iz zdravstvenog menadžmenta koji je, prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti Federacije BiH, neophodan uslov za rukovođenje zdravstvenom ustanovom.  

"Ovim zakonom je propisano da direktor zdravstvene ustanove, osim fakultetske diplome iz oblasti medicine ili farmacije, mora imati najmanje pet godina radnog iskustva te specijalizaciju ili završen postdiplomski studij zdravstvenog menadžmenta. Spomenutim zakonom je takođe definisano da se za vršioca dužnosti direktora u zdravstvenim ustanovama može imenovati najduže na period do šest mjeseci. Međutim, dr. Arapčić je na ovu funkciju imenovana čak pet puta i obavlja ovu funkciju već dvije godine i šest mjeseci sa jednim razmakom od dva mjeseca", podsjetili su iz Transparency internationala BiH. 

Da su ova imenovanja problematična i da Arapčić ne ispunjava zakonske uslove za poziciju direktorice potvrdio je i zdravstveni inspektor Uprave za inspekcijske poslove Tuzlanskog kantona, koji je proveo nadzor u ovoj javnoj ustanovi, ali se proglasio nenadležnim za izricanje sankcija, te je tražio od Ministarstva zdravlja ovog kantona da pokrene postupak i poduzme "odgovarajuće mjere" za otklanjanje ovih nepravilnosti. 

Kako navode iz Transparency internationala BiH, u ovom slučaju je najupečatljivije to da je Ministarstvo u svom odgovoru na njihov upit navelo da je saglasno sa tim "da u spornom periodu nisu bili ispunjeni zakonski uslovi za imenovanje direktora JZU Dom zdravlja Lukavac“, ali da je imenovanje dr. Sedije Arapčić na poziciju v.d. pet puta zaredom vršeno "iz opravdanih razloga u cilju obavljanja djelatnosti ove ustanove i u interesu zaposlenih Doma zdravlja i svih stanovnika Grada Lukavac“. 

"I pored utvrđenih nepravilnosti koje su potvrđene od inspekcijskih organa, izostanak konkretnih sankcija i višestruko produžavanje mandata dovodi u pitanje odgovornost institucija vlasti koje bi trebale štititi i interese građana. Pored toga, činjenica da se osoba, koja ne ispunjava zakonske uslove za direktora, u kontinuitetu postavlja na poziciju vršiteljice dužnosti pokazuje da se u BiH zakoni tumače selektivno, a institucije vlasti koje bi trebalo da osiguraju poštovanje i dosljednu primjenu zakona, koriste sve moguće načine kako bi izbjegli zakonske obaveze i ograničenja za imenovanje osoba van javnog konkursa, diskriminišući ostale građane uskraćujući mogućnost za izbor i imenovanje", poručili su iz Transparency internationala BIH.

S druge strane, lukavački Dom zdravlja našao se u fokusu javnosti i u martu ove godine, kada je trebao biti izvršen izbor novog direktora te zdravstvene ustanove.

Naime, Upravni odbor tada je predložio da za direktora bude imenovan specijalista urgentne medicine dr. Jasmin Alić, kao jedini kandidat koji je ostao na kraju konkursne procedure. Na konkurs se prijavio i dr. Mirza Kurtić, ali je ga je Upravni odbor, nakon obavljenog intervjua, eliminirao iz konkursne procedure.

Međutim, Alićevo imenovanje nije želio potpisati gradonačelnik Lukavca Edin Delić, konkurs je poništen, a za vršioca dužnosti je imenovan upravo Kurtić koji je ranije eliminiran iz procedure.

Važno je reći da je Delić član Socijaldemokrata BiH, kao i Kurtić, dok je Alić kadar Stranke demokratske akcije i aktuelni je vijećnik u Gradskom vijeću Lukavca. Također, Arapčić je stranačka kolegica Delića i Kurtića.