O smjeni Vijeća ministara
145

Nezavisni blok: Jedan Tegeltija je otišao, sutra ćemo vidjeti ko podržava drugog

A. B.
Iz NB-a smatraju da je Vijeće ministara BiH nesposobno (Foto: T. S./Klix.ba)
Iz NB-a smatraju da je Vijeće ministara BiH nesposobno (Foto: T. S./Klix.ba)
Na sutrašnjoj sjednici Zastupničkog doma PSBiH prva tačka dnevnog reda je razmatranje inicijative opozicije o smjeni Vijeća ministara BiH. Iz Nezavisnog bloka su naveli da je jedan Tegeltija otišao i da će se sutra vidjeti ko još podržava drugog.
Nezavisni blok, kako su kazali, sa nestrpljenjem iščekuje sutrašnje izjašnjavanje Parlamenta BiH te da je u inicijativi zastupnice Nezavisnog bloka Aide Baručije koju su podržale i Naša stranka i SDP navedeno više nego dovoljno razloga za smjenu Vijeća ministara.

"Od neefikasnosti u usvajanju reformskih zakona, preko rješavanja gorućih pitanja kakva su izgradnja odlagališta nuklearnog otpada uz našu državnu granicu i katastrofalan odgovor na migrantsku krizu, pa sve do nesposobnosti u odgovoru na aktuelnu pandemiju i nabavku vakcina koja će nas koštati života i daljnjeg pada BDP-a", istakli su.

Osim toga, poručili su da će s obzirom na dugotrajno dvolično ponašanje nekih stranaka koje učestvuju u vlasti, a odbijaju odgovornost za njene promašaje, sutrašnje glasanje biti naročito zanimljivo jer će pokazati ko od zastupnika u Parlamentu BiH još uvijek stoji uz, kako smatraju, višestruko kompromitovano i dokazano nesposobno Vijeće ministara.

"Jedan od dvojice Tegeltija koji su sinonim za blokadu svakog napretka u ovoj zemlji, za njeno nazadovanje i udaljavanje od Evrope je otišao, sutrašnje glasanje će pokazati ko još uvijek stoji uz drugog. Tegeltijina smjena je i pitanje ko još vjeruje Dodiku i Čoviću. Nezavisni blok ostaje na strani borbe protiv ovog režima i spremni smo raditi zajedno sa drugim opozicionim strankama za evropsku Bosnu i Hercegovinu", poručili su na kraju.