Zvanično
344

Nihad Uk imenovan za mandatara novog saziva Vlade Kantona Sarajevo

D. Be.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Generalni sekretar Naše stranke Nihad Uk imenovan je danas za mandatara novog saziva Vlade Kantona Sarajevo.

Odluka je donesena nakon što su klubovi SDP-a, NiP-a i SBiH podržali prijedlog Naše stranke, a prema poslovniku danas je taj prijedlog potpisao i predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić.

Uk je ranije otkrio kako je dugo razmišljao o tome da li da prihvati ovu vrstu odgovornosti i da je presudio dosadašnji rad Naše stranke i partnera.

"Radit ću na osnaživanju Trojke i proširivanju naše koalicije bazirane na programu i projektima. Programska koalicija i rad na dogovorenom programu garant je napretka", izjavio je Uk.

O novim ministrima, radu vlade, svojim planovima i viziji Kantona Sarajevo Nihad Uk je govorio za Klix.ba u intervjuu koji ćete danas čitati na portalu Klix.ba.

Od danas teče rok od 30 dana kada imenovani mandatar Vlade KS treba dostaviti imena ministara u novoj Vladi KS. 

Uk je rođen 1989. godine u Sarajevu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, a potom magistrirao na Katedri za međunarodno javno pravo na istom fakultetu. Od 2017. godine je generalni sekretar Naše stranke, a prije toga radio je u realnom sektoru.

Od 2016. do 2022. godine bio je vijećnik Naše stranke u Općinskom vijeću Centar Sarajevo, a ujedno je delegiran u Gradsko vijeće Grada Sarajeva. Na Općim izborima 2022. godine izabran je za zastupnika Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo.