Odbio prijedlog
168

Nihad Uk jasno poručio Sindikatu zdravstva kako nema povećanja satnice, objasnio i zbog čega

V. K.
Foto: V. D./Klix.ba
Foto: V. D./Klix.ba
Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk održao je konferenciju za medije na kojoj se osvrnuo na zahtjeve sindikata radnika u zdravstvu te je poručio kako se njima više neće povećavati osnovica plate.
U objašnjenju odluke, Uk je rekao kako se satnica radnicima do sada povećavala tri puta.

"Na zahtjev tri sindikata da se poveća satnica s 3,07 KM na 3,70 KM. Vlada KS na sjednici je dala ponudu satnice 3,25 KM i to je pet posto povećanje plata svim radnicima, odnosno 19 miliona KM na nivou godine. Nažalost, sindikati su to odbili. Prilično je nečuveno da razgovaramo u ovom trenutku na ovu temu s obzirom na to da je vlada prošle godine povećala satnicu jednom, drugi put od januara ove godine i u aprilu i ove godine došao je zahtjev da se dodatno koriguje satnica, što bi iznosilo preko 66 miliona KM", rekao je Uk.

Poručio je kako je u aprilu 2022. godine izmijenjen kolektivni ugovor.

"U aprilu smo povećali satnicu na 2,76 posto što je na godišnjem nivou 50 miliona KM. U septembru je dogovoreno s 2,76 na 3,0, odnosno od prvog januara 2024. godine na 3,07 KM. Ukupno povećanje iznosi 89 miliona KM na nivou jedne godine. Radi se o rekordnom povećanju plata", mišljenja je Uk.

Nakon toga je ovo povećanje obrazložio po platnim razredima odnosno kategorijama.

"Srednja stručna sprema u martu 2022. godine - plata je bila 1.026 KM, a danas je ta plata 1.322 KM. To je povećanje od 300 KM, odnosno 29 posto u nešto više od dvije godine. Radnici zdravstvenog usmjerenja sa VŠS su imali u martu 2022. godine platu 1.353 KM, a danas prosječno imaju 1.799 KM, što je povećanje za 32 posto. Doktori medicine i specijalisti su imali u martu 2.400 KM, a danas imaju 3.500 KM i povećanje u dvije godine je nešto više od 1.070 KM tj. 44 posto", objasnio je.

Na kraju, rekao je kako očekuje da sindikati budu razumni.

"Ideja i misija Vlade KS jeste da poboljša uslove zdravstvenih radnika, a da sa druge strane širi obuhvat zdravstvenih usluga. Na tome ćemo nastaviti raditi. Vodimo računa i o svim drugim radnicima koji su na budžetu, a koji ne mogu biti uključeni na povećanje plata, a da ne govorim o radnicima u realnom sektoru čije plate ne prate rast troškova. To su razlozi zbog kojih smo odlučili da ne želimo dalje povećavati osnovicu. Očekujemo razumnost sindikata", zaključio je Uk.