Intervju

Nihad Uk: Nisam od onih koji obećavaju kule i gradove, ali ćemo nastaviti raditi sve što je dobro

Razgovarao: Dino Bezdrob
Nihad Uk je najmlađi premijer Kantona Sarajevo u historiji (Foto: I. Š./Klix.ba)
Nihad Uk je najmlađi premijer Kantona Sarajevo u historiji (Foto: I. Š./Klix.ba)
Razgovarao: Dino Bezdrob
23.02.2023. u 18:23

Nihad Uk (Naša stranka) je danas i zvanično potvrđen za mandatara Vlade Kantona Sarajevo, a u razgovoru za Klix.ba je govorio o svojim planovima i vizijama na novoj funkciji, kao i izazovima koji ga očekuju.

Nakon prijedloga Naše stranke, koalicioni partneri SDP i NiP su dali zeleno svjetlo da Uk naslijedi Edina Fortu i u narednom periodu rukovodi Vladom Kantona Sarajevo.

Najmlađi ste premijer Kantona Sarajevo u njegovoj historiji i, kako ste već najavili, dolazite na jednu od najužarenijih fotelja u državi. Da li je Vaša kandidatura iznuđeno rješenje Naše stranke ili su prethodno obavljene detaljne analize i donesena procjena da se možete nositi s brojnim izazovima koji su pred KS?

Daleko od toga da je iznuđeno rješenje, naprotiv. Iza nas je proces koji je trajao više mjeseci, a koji kao rezultat ima jednoglasnu podršku moje kandidature na organima stranke. Moram se zahvaliti kolegicama i kolegama koji su me ne samo podržali, nego su i aktivno učestvovali u donošenju ove odluke sa mnom. Uz takve kolegice i kolege, uz podršku koalicionih partnera te uz, meni najbitniju, podršku porodice, siguran sam da se mogu nositi sa svim izazovima koji su pred nama.

Kako su reagovali partnerski SDP i NiP na Vašu kandidaturu s obzirom na to da smo ranije mogli čuti neke članove istih tih stranaka koji smatraju da upravo njima, prema izbornom rezultatu, pripada pozicija premijera i da je Naša stranka “već dobila i previše”?

Od velikog broja ljudi iz SDP-a i NiP-a sam dobio podršku privatno, a onda i službeno kada je odluka prošla i organe njihovih stranaka. Podsjetit ću vas da je prvobitno moje ime javno pomenuto upravo od kolega i kolegica iz drugih stranaka Trojke. Nijedna stranka nikada neće biti u potpunosti zadovoljna raspodjelom prilikom preuzimanja vlasti, ali očekujem punu zrelost koalicijskih partnera. Mi u Našoj stranci posmatramo premijersku, ali i sve druge pozicije, kao preuzimanje odgovornosti. Preuzeli smo odgovornost krajem 2018. godine, to ćemo uraditi i sada, uz podršku partnera.

Magistrirao je na Katedri za međunarodno javno pravo na Pravnom fakultetu u Sarajevu (Foto: I. Š./Klix.ba)
Magistrirao je na Katedri za međunarodno javno pravo na Pravnom fakultetu u Sarajevu (Foto: I. Š./Klix.ba)

Kreće proces formiranja nove Vlade KS. Koliko će starih ministara ostati na svojim funkcijama, a koliko možemo očekivati novih imena i da li su neka već poznata?

Nadam se što većem broju ministara iz prethodnog mandata. Za procese koje smo pokrenuli i koje planiramo voditi i u narednom periodu poželjan je kontinuitet i stabilnost.

Brzo će biti poznato koje će političke stranke preuzeti odgovornost za koje resore, a onda će biti poznata i imena za ta ministarstva. Prije potvrđivanja Vlade najvažnije je da se dogovorimo oko programa.

Trojka u Skupštini KS će, prema svemu sudeći, imati “knap” ruku - 18. Smatrate li to dodatnim pritiskom i na rad Vlade KS ili ipak očekujete ZNG i Stranku za BiH na svojoj strani?

Nama je raditi bila većina s 18 ili s 25 ruku. Mnogo je komotnije raditi kada imate veću podršku iz skupštinskih klupa, ali nije presudno za kvalitetu posla. U ovom trenutku sve ukazuje na to da će Stranka za BiH s Trojkom preuzeti odgovornost u Kantonu Sarajevo.

Kako vidite današnju opoziciju u Kantonu Sarajevo, kao konstruktivnu ili…?

Bio sam opozicija u prošlom mandatu i svjestan sam njenog značaja. Konstruktivna opozicija doprinosi kvaliteti odluka, izvršnu vlast čini “budnom” i uvijek fokusiranom na posao. Nažalost tako ne radi cijela opozicija u Skupštini Kantona Sarajevo. Ne vidim da će se nešto promijeniti u budućnosti.

Brojni građani poželjeli su sreću 33-godišnjem Nihadu Uku (Foto: I. Š./Klix.ba)
Brojni građani poželjeli su sreću 33-godišnjem Nihadu Uku (Foto: I. Š./Klix.ba)

Kako namjeravate nadoknaditi više od 100 miliona KM manje u godišnjem budžetu KS, a da to ne utječe na razvojne projekte ili zakonom zagarantirano pravo socijalnih kategorija?

Uvjeren sam da ćemo odgovornim, domaćinskim poslovanjem prebroditi ovaj izazovni period po budžet Kantona Sarajevo. Sve ukazuje da će biti ponovno rekordno punjenje budžeta za 2023. godinu pa i ova činjenica ohrabruje. Jedno je sigurno, Vlada KS na čelu sa mnom nijednom radnjom neće ugroziti zagarantovana prava građana i građanki.

Hoće li se Kanton Sarajevo početi više zaduživati nego ranije?

Od toga hoće li se više ili manje Kanton zaduživati, bitnije je za šta će se zaduživati. Kapitalne investicije koje će Kanton imati u narednom periodu moraju biti finansirane isključivo iz kreditnih sredstava, koja faktički imaju simboličku kamatu, jako su jeftina i nerijetko vežu za sebe i bespovratni dio. Kredit za investicije ne treba posmatrati kako zaduženje već kao ulaganje.

Kakve projekte mogu očekivati građani u vašem mandatu, a da im budu "vidljivi okom" poput rekonstrukcije tramvajske pruge, porodiljskih naknada...?

Nisam od onih koji će obećavati kule i gradove, ali ću obećati da ćemo nastaviti raditi sve ono dobro što smo radili u prethodnom periodu. Trenutno radimo na programu za naredne četiri godine koji će biti okosnica našeg rada, a moja želja je da projekti koje ćemo započeti imaju za rezultat poboljšanu kvalitetu života u Kantonu Sarajevo.

Nihad Uk već duže vrijeme obavlja dužnost generalnog sekretara NS (Foto: I. Š./Klix.ba)
Nihad Uk već duže vrijeme obavlja dužnost generalnog sekretara NS (Foto: I. Š./Klix.ba)

Uskoro dolaze novi tramvaji koji će voziti i do Hrasnice, a trolejbus vraćamo u Vogošću. Revitalizirat ćemo Bjelašnicu i Igman kroz zimske i ljetne sadržaje. Počinjemo gradnju Muzeja Ars Aevi, a oživjet ćemo i Dom mladih. Kultura će biti dostupna svima, naša podrška će biti snažna i budžetskoj i nezavisnoj kulturnoj sceni. Sarajevo je grad filma, otvorit ćemo novu zgradu Akademije scenskih umjetnosti koju je započela Fortina vlada u kojoj će naši budući filmski radnici i radnice imati sve neophodne uslove da sticanje kompetencija koje će ih činiti vrhunskima u svom poslu. Nastavljamo rekordno ulaganje u naučno-istraživački rad, a intenzivirat ćemo i izgradnju Kampusa, generacijskog projekta o kojem se pričalo decenijama.

Koje probleme vidite kao ključne za rješavanje u KS i na čemu ćete generalno insistirati od vlade?

Ključni problem našeg društva je gubitak nade da se ovdje može živjeti onako kako neko živi npr. u Grazu ili Ljubljani. To je itekako moguće, naša zemlja ima nevjerovatan potencijal. Želja mi je da radom i mjerljivim rezultatima građani i građanke Kantona Sarajevo na svojoj koži osjete da im je životna sredina sređenija a život kvalitetniji nego prije. Od Vlade KS ću insistirati na timskom radu i maksimalnoj posvećenosti zadacima koje pred sebe postavimo.

134