Problemi u Sarajevu
42

Niko ne želi preuzeti brigu o vodovodu Nahorevska brda dok stanovnici piju vodu koja nije za piće

I. Sa.
Ilustracija (Foto: I. Š./Klix.ba)
Ilustracija (Foto: I. Š./Klix.ba)
Više od 200 domaćinstava sarajevskog naselja Nahorevska brda već danima nemaju vodu, a njihov problem traje još od prošlog ljeta kada su dobili samo poruku da "voda nije za piće"

Kako su nam građani rekli, obraćali su se svim nadležnim, ali bez uspjeha. Nikada njihovo pitanje nije riješeno, a posebno je teška situacija tokom ljetnih mjeseci.

Sve bilo uredu dok je radila firma iz Vareša

Iz Općine Centar su za Klix.ba rekli kako su dopremili cisterne stanovništvu zbog problema u vodosnadbjevanju koji su uzrokovani zbog niskog vodostaja usljed ekstremno visokih temperatura i suše.

JKP "Vareš" je od puštanja u rad lokalnog vodovoda Nahorevo održavalo i upravljalo sistemom te vršilo naplatu vode od korisnika sistema. U aprilu 2023. godine, JKP "Vareš" je obavijestilo Općinu Centar da neće više vršiti aktivnosti radi povećanog obima posla u svom kantonu. Od tada je Općina Centar u dva navrata raspisivala postupak javne nabavke za odabir firme koja bi održavala i upravljala ovim lokalnim vodovodom, ali se niko nije prijavio ni na jedan poziv.

"Obzirom na izloženo, te na činjenicu da je Kanton Sarajevo osnivač Kantonalnog komunalnog preduzeća 'Vodovod i kanalizacija' koje odbija preuzimanje lokalnog vodovoda, poslali smo molbu Ministarstvu privrede Kantona Sarajevo kao i Ministarstvu komunalne privrede da se aktivno uključe u rješavanje ovog problema, odnosno da nam daju upute, a kao donosilac propisa, na koji način da postupimo obzirom da putem postupaka javne nabavke u dva navrata nismo mogli dobiti firmu za održavanje i upravljanje", navodi se u saopćenju ove općine.

Napomenuli su kako su početkom godine svim javnim preduzećima koja egzistiraju u Kantonu Sarajevo uputili zahtjev da se izjasne da li bi prihvatili održavanje i upravljanje ovog lokalnog vodovoda.

Tačnije, uputa se odnosila na JKP Vodostan Ilijaš, Lokom d.o.o Sarajevo, Komunalac d.o.o Hadžići, JKP Trnovo d.o.o Trnovo. Svi su su se izjasnili da ne mogu prihvatiti održavanje iz svojih razloga, prvenstveno preopterećenosti u svojim matičnim općinama, pojašnjeno je iz Općine Centar.