Optimizam postoji
108

Nikšić: Građanima smo obećali reforme, ali imamo tvrde koalicione partnere

A. Ku.
Nikšić: Čuli smo pohvale i priznanja  zvaničnika EU (Foto: G. Š./Klix.ba)
Nikšić: Čuli smo pohvale i priznanja zvaničnika EU (Foto: G. Š./Klix.ba)
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) i predsjednik SDP-a Nermin Nikšić rekao je da nije zadovoljan brzinom kojom BiH ispunjava obaveze prema EU, ali i da smatra da su neke stvari pomaknute s mrtve tačke.

"Kada smo preuzeli vlast građanima smo obećali da ćemo pokrenuti reforme, obećali smo da ćemo popraviti narušeni imidž BiH u svijetu, da ćemo ubrzati put BiH ka EU, a obećali smo i da se nećemo baviti populizmom već rješavanjem stvarnih problema građana. Dajemo sve od sebe da tako i bude. Umjesto da pronalazimo opravdanje za neuspjeh, tražimo način da BiH pokrenemo i da odmrznemo višegodišnje blokade. Naravno da to ne ide kako bismo htjeli jer imamo prilično tvrde koalicione partnere", rekao je Nikšić.

Dodaje da je zbog toga usvajanje važnih zakona i provođenje reformi značajnih za građane uslovljeno razgovorima i kompromisima koji ponekad traju duže nego što bi trebalo.

"Dakle, nisam ni sam zadovoljan brzinom kojom ispunjavamo obaveze, ali su ipak neke stvari pomjerene s mrtve tačke, iskreno se nadam da će izvještaj Evropske komisije o ispunjavanju obaveza za početak pregovora o punopravnom članstvu BiH u EU biti pozitivan, nakon dugog niza negativnih izvještaja o BiH. Nedavna posjeta predsjednice Evropske komisije BiH ide u prilog tome, jer su visoki zvaničnici EU ranije dolazili da kritikuju vlast zbog izostanka reformi, dok smo ovaj put ipak čuli neke pohvale i priznanja", ističe Nikšić.

Naglašava da zakone ne donose prvenstveno zbog ispunjavanja uslova za prijem u EU.

"Priznanje i pomoć od EU su nam dodatna motivacija da nastavimo putem kojim smo krenuli. Nije pitanje da li ćemo otvoriti pregovore sa EU, pitanje je kada ćemo otvoriti pregovore sa EU. Zahvalni smo EU na pomoći koju nam pruža i uz koju možemo brže ostvarivati politički i ekonomski razvoj države", naglašava Nikšić.

Posebnu zahvanost ističe na izvajanju šest milijardi eura za zemlje Zapadnog Balkana i to dvije milijarde grantova i četiri zajmova, koje su uslovljene provođenjem reformi.

"Naš cilj je da dodatnim reformama osiguramo da što veći dio ovih sredstava privučemo u BiH i da preko njih finansiramo ekonomske, infrastrukturne i druge projekte od značaja za građane u cijeloj Bosni i Hercegovini", zaključuje Nikšić.