Godinama na čekanju
22

Nikšić i Mennuti održali sastanak: Nedvojbena podrška provedbi antikorupcijskog zakona u FBiH

A. Ku.
Foto: Vlada FBiH
Foto: Vlada FBiH
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) Nermin Nikšić danas se u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu sastao sa otpravnicom poslova Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u našoj zemlji Deborah Mennuti.

Tema sastanka bila je implementacija Zakona o suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala u FBiH, donesenog 2014. godine.

Nikšić je ovom prilikom istakao je čvrstu opredijeljenost aktuelne Federalne vlade da se konačno naprave pomaci i počne puna primjena ovog zakona, kao i da se što prije uspostave posebni odjeli suda i tužilaštva FBiH.

Foto: Vlada FBiH
Foto: Vlada FBiH

"Mi smo zahvalni na podršci koju Ambasada SAD-a pruža Vladi Federacije u svim oblastima pa tako i ovom projektu. Ambasador Michael Murphy i vaša administracija nam zaista iskazuju prijateljski odnos i ja sam posebno zainteresovan da o pitanju provedbe antikorupcijskog zakona naši zajednički napori daju rezultate što prije. Dočekala nas je u ovom mandatu činjenica da od 2014. godine na provođenju ovog zakona ništa nije urađeno. Nedopustivo bi bilo dalje čekati", kazao je Nikšić.

Dodao je da Vlada FBiH predano radi na iznalaženju moguće lokacije za smještaj posebnih odjela i očekujemo u tome i podršku federalnih pravosudnih institucija.

Mennuti je, također, naglasila zahvalnost timu koji uime Ureda premijera i Vlade FBiH radi na rješavanju ovih pitanja.

"Mi smo zaista i sretni i ponosni što možemo s vama raditi na implementaciji ovog zakona. Imamo resurse koje smo izdvojili u tu svrhu i nastavit ćemo izdvajati. Drago nam je i zahvalni smo za partnerstvo koje imamo s vašim timom. Izuzetno smo zadovoljni posvećenošću i naporima koji se ulažu, te želimo da se što prije postignu konkretni rezultati i naprave naredni koraci, a kako bi provedba antikorupcijskog zakona donijela značajne promjene i napredak u oblasti vladavine prava", kazala je Mennuti.

Nikšić je istakao da se u planovima federalnog budžeta za narednu godinu predviđaju sredstva za ovaj projekt, te dodao da već postoje i druge stavke za njegovo finansiranje.

"Naš put prema Evropskoj uniji, pravna sigurnost naše zemlje i dolazak investitora ovdje podrazumijevaju nedvojbenu spremnost da se borimo protiv korupcije i organizovanog kriminala i da konačno oni ljudi koji su ogrezli u kriminalu i korupciji, za to i odgovaraju. Naš jedini cilj je da posebni odjeli suda i tužilaštva Federacije profunkcionišu i rade svoj posao najbolje što mogu i znaju. Vlada Federacije je spremna uraditi na tom planu sve što može. Jasno nam je i da onog momenta kad ti odjeli počnu raditi, naće odmah nestati korupcija i kriminal, ali znamo da je i USKOK-u u susjednoj Hrvatskoj trebalo vremena da se profilira i počne davati rezultate", naglasio je Nikšić.

Istakao je da će kafa budu uspostavljeni odjeli imati adresu na kojoj stručni nosioci pravosudnih funkcija vode postupke borbe protiv korupcije i kriminala, kao i na kojoj će biti odgovorni ako te borbe ne bude.

Također, ovom prilikom istaknuta je opredijeljenost i za postizanje napretka u borbi protiv cyber kriminala, te da se radi na iznalaženju rješenja koja će značajno unaprijediti ovu oblast.

Inače, sastanku su uz zvaničnicu Američke ambasade Mennuti prisustvovali i predstavnici Ureda za borbu protiv međunarodne trgovine narkoticima i za provednu zakona Frank Bradsher i Lejla Begtašević Radalija.