Održan sastanak
0

Nikšić: Podrška Srebrenici nikad ne smije biti upitna, odnos nadležnih mora biti jedinstven

A. Ku.
Foto: Vlada FBiH
Foto: Vlada FBiH
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić i federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar sastali su se danas s predstavnicima povratničke zajednice u Srebrenici.

Sastanku su prisustvovali predsjednica Udruženja "Majke Srebrenice" Munira Subašić i predsjednik Organizacionog odbora obilježavanja 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice Hamdija Fejzić.

Sastanak je bio prilika da se rezimira ovogodišnje obilježavanje godišnjice genocida nad Bošnjacima 11. jula, te o planovima za obilježavanje naredne 30. godišnjice, a naročito u svjetlu činjenice da je obilježavanje genocida u skladu sa Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih naroda kojom je 11. juli proglašen Međunarodnim danom sjećanja i obilježavanja genocida 1995. godine u Srebrenici.

Kako navode iz Vlade FBiH, Subašić i Fejzić su iskazali zadovoljstvo svim poduzetim aktivnostima Nikšića i Dizdara, kao i cijele Vlade Federacije BiH.

Tokom sastanka razgovarano je i o nizu prijedloga za buduću saradnju.

S obzirom na sve veću zainteresovanost za prisustvo obilježavanjima 11. jula u Srebrenici razgovarano je o projektima kojim bi se unaprijedila i infrastruktura u Srebrenici, ali i pokrenuli novi projekti diljem Bosne i Hercegovine i svijeta u znak sjećanja na žrtve genocida.

Nikšić je kazao da podrška povratnicima u Srebrenicu nikad ne smije biti upitna i dodao da Vlada Federacije BiH ostaje otvorena za sve projekte koji su od koristi povratnicima u Srebrenici.

Ministar Dizdar je podsjetio da su u 2024. godini izdvojena značajna budžetska sredstva za infrastrukturne i razvojne projekte u Srebrenici, te da je ovo godine za Srebrenicu izdvojeno 1,3 miliona KM.

Podsjetio je i da su otvoreni javni pozivi Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica za povratnike.

Zaključeno je da Srebrenica predstavlja posebno mjesto oko kojeg uvijek treba postojati jedinstven odnos svih nadležnih s ciljem napretka.