Oglasio se ponovo Fejzić
41

Nikšić reagovao na navode da nije prikupljen novac za godišnjicu genocida u Srebrenici, Fejzić se "ispravio"

S. Š.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Nakon što je danas objavljeno da se Organizacioni odbor za obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici nalazi u velikom problemu jer novac za realiziranje programa još uvijek nije prikupljen, reagovao je premijer FBiH Nermin Nikšić.
"Ostalo nam je još nekoliko aktivnosti koje se redovno realiziraju u ovom periodu pred 11. juli. Na dnevnom redu se našao i program obilježavanja 29. godišnjice genocida koji je usvojen. Može se reći da smo spremni, ali je evidentan problem finansiranja. Do sada nam se nikada nije desilo da smo u ovakvoj krizi", kazao je Hamdija Fejzić u današnjoj izjavi za Klix.ba.

Tim povodom se putem svog Facebook profila oglasio i Nikšić koji "odgovorno tvrdi da je Vlada FBiH posljednjih godinu dana osigurala najznačajnija sredstva ikada".

"Od Organizacionog odbora nikada nismo zaprimili akt koji bi upućivao na bilo kakav nedostatak sredstava i navodnu upitnost održavanja komemoracije i kolektivne dženaze. Bez obzira na izjave i namjeru Hamdije Fejzića, komemoracija i kolektivna dženaza nisu i neće doći u pitanje. Štoviše, osiguravaju se dodatni infrastrukturni sadržaji kako bi se unaprijedilo organiziranje cjelokupnog događaja", navodi Nikšić.

Potom se lično obratio Fejziću kao aktuelnom predsjedniku Organizacionog odbora.

"Fejzić, kao aktuelni predsjednik Organizacionog odbora, dojučerašnji predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra te trenutni član istog, direktor Fondacije, te bivši pomoćnik načelnika Općine Srebrenica, što je dužnost koju je obnašao do smjene u novembru prošle godine, ima cjeloviti uvid, ali i pozicije od najznačajnije odgovornosti za procese u Srebrenici. Niti sa jedne od ove četiri pozicije se nije obratio Vladi FBiH zahtjevom bilo koje vrste koji bi sugerisao na poteškoće u organiziranju godišnjice genocida, a mogao je", ističe Nikšić.

Za kraj, poručio je i da će Vlada FBiH za obilježavanje 30. godišnjice genocida osigurati poseban fond sredstava.

"Također, pored odobrenih sredstava želim najaviti da će Vlada FBiH za pripremu i obilježavanje 30. godišnjice genocida osigurati poseban fond sredstava za unapređenje infrastrukture, dodatnu podršku i razvoj Memorijalnog centra te svih popratnih sadržaja", zaključio je Nikšić.

Nova reakcija Fejzića

Odmah po Nikšićevoj reakciji uslijedilo je i zvanično saopćenje Fjezića koji kaže da nije imao namjeru ikoga dovoditi u nezgodnu poziciju već da je ukazao na problem finansiranja jer organizacije obilježavanja godišnjice genocida iziskuje velike troškove te je smatrao da bi se na vrijeme trebalo misliti o eventualnim problemima.

"Zbog javnosti, dugujemo dodatno pojašnjenje. U aprilu ove godine osnovana je Fondacija koja se bavi organizacijom godišnjice genocida i preko koje idu svi finansijski troškovi koji se odnose na organizaciju. Fondacija je osnovana iz razloga što više nije moguće procedure provoditi preko računa opštine Srebrenica obzirom da je krajem prošle godine došlo do smjene zamjenika načelnika", navodi Fejzić u svojoj novoj reakciji.

Nadalje, dodaje da finansijsku podršku organizaciji svake godine na osnovu njihovih dopisa/molbi pružaju institucije vlasti svih nivoa.

"Ove godine smo takođe uputili dopise svim relevantnim institucijama, ali još uvijek uglavnom nismo dobili povratne informacije. Moramo istaći da u ovom kontekstu nismo mislili bilo koga da prozivamo ili dovodimo u negativan kontekst, ali obzirom da organizacija obilježavanja godišnjice genocida iziskuje velika finansijska sredstva izrazili smo zabrinutost da nećemo moći finansirati troškove", pojašnjava on.

Kaže i to da u današnjoj izjavi nisu spomenuti Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, samim time i Vlada FBiH "koji redovno prate i realizuju sve planirane obaveze i aktivnosti".

"Moramo istaći da Federalno ministarstvo kroz svoje procedure svake godine izdvoji značajna finansijska sredstva za obilježavanje godišnjice genocida nad Bošnjacima "SZ UN-a" Srebrenica iz jula 1995. godine. Tako je i ove godine, i Federalno ministarstvo za raseljene osobe i izbjeglice već provodi procedure i zaista bez ovog ministarstva bi bilo teško organizovati obilježavanje godišnjice genocida", kazao je Fejzić.