Demantuje deficit budžeta
350

Nikšić: Tvrde da se zadužujemo jer im nije jasno kako plaćamo njihov dug, smanjili smo ga za četiri posto

N. V.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić je na press konferenciji lidera stranaka Trojke najviše govorio o budžetu FBiH, zbog kojeg su posljednjih dana na meti kritika.

Nedavno je objavljeno da je budžet Vlade FBiH u minusu za čak 1,1 milijarde KM, međutim Nikšić demantuje bilo kakvu katastrofu u budžetu.

"Želim preuzeti najveću odgovornost za ovo jer sam zabranio ministrima da se bave prethodnicima i onime što je bilo, tražio sam da se bave svojim poslom. Tražio sam da sve ono što se evidentira i nađe da nije u skladu sa zakonom treba proslijediti nadležnim institucijama. Kada se ne bavite time, ljudi pomisle da je to vaša slabost, da se bojite nekoga pa krene ofanziva laži i neistina", kazao je on.

Kazao je da su ocjene finansijskog stanja FBiH "netačne i paušalne".

"Možda je tu onih koji ne razumiju, ali sam siguran da je više politikanstva i pokušaja izazivanja panike i frustracije kod građana, stvaranja ambijenta nesigurnosti i straha za budućnost", kazao je.

Navodi da se u prethodnom periodu govorilo o deficitu u budžetu, ali i tome da se nova vlada enormno zadužuje. Oboje je negirao, zatim prvo obrazložio deficit.

"Oni znaju kakvu su dubiozu ostavili, a mi to ne prikazujemo nego izvršavamo. Nije im jasno kako plaćamo te obaveze pa govore da se zadužujemo. Postoji 200 miliona planiranog deficita, koji je u budžetu prikazan kao ostvareni suficit, nije to suficit nego dug iz zadnjeg perioda, to se može vidjeti u budžetu na prvoj stranici. Svi koji se time bave znaju da je to projektovani deficit za 2023. i da nema suficita. Zatim stavka 'prodaja potraživanja' je 100 miliona KM koji se svake godine prenose i ne realizuju i imate stavku 'primitci zaduživanja' kratkoročno-dugoročno i ako taj dug nije u budžetu ne može se ni marka zadužiti van toga", kazao je Nikšić.

Zatim je detaljno obrazložio stanje duga u Federaciji BiH. Navodi da je ukupni dug FBiH sa dugom svih javnih korisnika sada manji za četiri posto u odnosu na period kada su preuzeli vlast u Federaciji BiH.

"Ukupan dug FBiH sa svim javnim korisnicima na 30.6.2024. iznosi više od šest milijardi KM. Stanje duga u FBiH iznosi 20,86 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP). Kada smo preuzeli vladu, mjesec nakon toga, imamo podatke o dugu u iznosu od 24,90 posto BDP-a. Znači, od aprila 2023. do juna 2024. je dug pao za 4,4 posto", poručio je Nikšić.

Premijer FBiH navodi da je ova vlada napravila mnogo pozitivnih trendova u FBiH, uključujući i navedeno stanje duga. Također naglašava da su uspjeli povećati budžetska davanja u oblasti socijalne pravde.

Nikšić je demantovao da je Vijeće za državnu pomoć odbilo zahtjev Vlade FBiH za izdavanje garancije Autocestama.

"To nije istina i lako je provjerljivo. Oni su naš zahtjev ocijenili pozitivnim i to postoji na web stranici", kazao je.

Ured za reviziju institucija FBiH utvrdio da je "Aluminij" prošle godine dobio subvenciju od 300.800 KM za uvezivanje staža radnika, iako ova kompanija nije imala prava na to. Nikšić navodi da se protivi ovakvom izdvajanju novca, ali da je to odluka koja postoji iz vremena prije nego što su oni došli na vlast.

"Kad SDA da te pare onda nije problem, ali kad da Vlada Trojke, onda mi pravimo razliku. Pri tome, ne mislim da je pravedno i pošteno pa ni za javne institucije da se plaćaju doprinosi na knjižene plate jer ti te ljude stimulišeš da ne plaćaju doprinose, ali to ćemo rješavati u hodu", kazao je Nikšić.

Prokomentarisao je poteze opozicije, nazvavši ih "patetičnim".

"Uvijek je moguće baviti se patetikom i populizmom, ali oni to sve zaborave kad su vlast. Ova vlada je pokazala odlučnost da uđe u koštac s problemima", poručio je.

Na kraju obraćanja se dotakao toga da su na tragu rješavanja problema dugih listi čekanja u zdravstvu.

Odgovarajući na pitanje novinara, kazao je da je potpuno saglasan s tim da država bude titular imovine, ali da bi entiteti i niži nivoi trebali imati mogućnost upravljanja zemljom, odnosno projektima koji se provode na njoj.