Razgovarat će s njim
96

Nikšić uoči sastanka u Konjicu: Ministar Rimac je jučer iskočio iz kolosijeka

F. H.
Foto: V. D./Klix.ba
Foto: V. D./Klix.ba
Premijer Federacije BiH i predsjednika SDP-a Nermin Nikšić je uoči sastanka sa liderom HDZ-a Draganom Čovićem u Konjicu kazao da će tema razgovora biti funkcionisanje federalne vlasti i da se radi o četvrtom ili petom sastanku.

"Ne postoji goruća tema, postoje te koje su redovno poslovanje federalne vlade. Redovni sastanci koji su do sada bili efikasni. Što smo dogovorili to se i ostvarilo", kazao je Nikšić.

Nikšić je kazao da su tema i kadrovska rješenja koji nisu riješena, a u nadležnosti su federalne vlade, ali da će vidjeti hoće li sve dogovoriti ili samo razgovarati.

"Mislim da je ministar Rimac jučer iskočio iz kolosijeka, to u ovoj vladi ne može da se dešava i ne može da funkcioniše. Ministri stavove trebaju da iznose na sjednicama vlade i da se bore za stavove, a ne da kritikuju. Mogli ste primijetiti da u mom prethodnom mandatu i u ovom, ovo je prvi put da je neki ministar na taj način postupio. Naravno da ću razgovarati s njim na tu temu. On vodeći svoj resor ima pravo da se bori za njega i što bolji status, al i javnost nije ono gdje se oko toga raspravlja i gdje se donose odluke", kazao je Nikšić.

Nikšić je kazao da ne može u okviru BH-Gasa postojati poslovnica koja bi imala upravni odbor jer onda to ne bi bio BH-gas.

Premijer FBiH je kazao i da ne misli da će doći do sastanka koalicije na državnom nivou, ali da je velika stvar kada se odluke u federalnoj vladi donose jednoglasno.

"Imali smo priliku vidjeti kako funkcioniše kada varaju unutar vlasti, i preglasavaju. Po meni je puno bolje kada razgovaramo, tražimo rješenja, provodimo rješenja, nego kada se dovedemo u situaciju niko ni sa kim", pojasnio je Nikšić.

Također, Nikšić je okrivio pojedine kantone za neusvajanje i blokiranje plana rasta.