Potvrdio navode
65

Nikšić: Vjerovatno će biti predloženo da se prolongira izbor predsjednika SDP-a

B. R.
Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a (Foto: I. L./Klix.ba)
Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a (Foto: I. L./Klix.ba)
Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić je potvrdio navode da će na današnjem kongresu ove stranke vjerovatno biti predloženo da se prolongira izbor stranačkog predsjednika, tj. da mu se produži mandat.
Na konferenciji za novinare, prije početka kongresa, poručio je da se ne namjerava kandidovati za predsjednika, ali da je izgledan prijedlog da se novi predsjednik bira poslije lokalnih izbora 2024., o čemu smo ranije pisali.

"Moram reći da sam već jedan značajan period izložen, neću reći pritiscima, ali da postoji inicijativa da se mandat produži. Vrlo je vjerovatno da će biti predloženo da se izbori prolongiraju iza lokalnih izbora", naglasio je.

Prema Nikšićevim riječima, to je prijedlog onih u SDP-u koji smatraju da je sada prioritet, kako je rekao, jačanje države, nego da se narednih pola godine potroši na kampanju u SDP-u. Ukazao je da namjerava prihvatiti ovaj prijedlog, ali uvjerava da on stoji iza njega.

"Ono što sam ostvario u posljednjih 20 godina ostvario sam kao član SDP-a i zahvaljujući SDP-u, naravno da nemam pravo okrenuti i oglušiti se na te molbe. Možete provjeriti, nikoga nisam zvao ni sugerisao kako će glasati (po ovom pitanju), istakao je.

Kongres SDP-a se održava u ilidžanskom hotelu Hills. Prema SDP-ovom statutu, predsjednika bira članstvo, a onda se održava kongres. Međutim, predsjednik nije biran, iako Nikšiću ove godine ističe mandat. Članstvo ga je za predsjednika izabralo 2019. i 2015. kada se prvi put u ovoj stranci birao stranački čelnik po principu jedan član-jedan glas.

Jedan od SDP-ovih potpredsjednika Zukan Helez je u prošlosedmičnom intervjuu za FTV nagovijestio da je izgledno da će biti prijedlog da se Nikšiću produži predsjednički mandat iako je on to ranije odbijao.

U Parlamentu Bosne i Hercegovine se danas održava i kongres Naše stranke na kojem će biti izabran njen predsjednik, a jedini kandidat je aktuelni predsjednik Edin Forto.