Konačna odluka
54

NiP Centar Sarajevo neće podržati Mandića, ali ni ostale kandidate za načelnika

A. Ku.
Foto: NiP Centar
Foto: NiP Centar
Općinska organizacija Naroda i pravde (NiP) Centar donijela je odluku da neće podržati nijednog od četiri kandidata za načelničku poziciju u Općini Centar.

"Nakon razmatranja presjeka dosadašnje izborne kampanje i provedenih aktivnosti na području općine Centar, a što uključuje i obavljene razgovore sa kandidatima za načelnika općine Centar i predstavljanja njihovih planova i programa, kao i odgovara na pitanja i prijedloga kandidata i članova Općinske organizacije NiP Centar, statutarni organi donijeli su zaključak kojim prepuštaju svom članstvu da donesu odluku koga će od kandidata s kojima su obavljeni razgovori podržati u izboru za načelnika Općine Centar", naveli su.

Dodaju da Općinska organizacija NiP Centar obavezuje novoizabrane vijećnike NiP-a da konstruktivno sarađuju s načelnikom kojeg građani općine Centar izaberu na predstojećim lokalnim izborima, a čiji rad bude transparentan, u zakonskim okvirima, u saradnji s vijećnicima i u interesu građana.

"Podsjećamo javnost da zbog poštivanja koalicijskog dogovora stranaka Trojke u Kantonu Sarajevo, NiP Centar kao općinska organizacija sa najvećim brojem vijećnika u Općinskom vijeću te dominantno najproduktivnijim klubom vijećnika u proteklom mandatu, nije ponudila svog kandidata/kandidatkinju za načelnika. NiP Centar takvim ustupkom i postupanjem nedvosmisleno je pokazao da je na braniku koalicijskog dogovora Trojke u Sarajevu te da smo bili kreatori i realizatori, kao i dosljedni zastupnici 'Sarajevskog dogovora' koji je građankama i građanima Kantona Sarajevo ponudio drugačiju viziju političkog organizovanja i djelovanja, a poštujući principe i Statut NiP-a. Općinska organizacija je ostala pri odluci da neće podržati aktuelnog načelnika na Lokalnim izborima 2024. godine", istakli su.

Između ostalog ističu da podržavaju Predsjedništvo stranke, kao i principe na kojima je osnovana Narod i Pravda, kao i principe na kojima je formirana Trojka, zbog čega neće šutjeti na probleme koji se javljaju u radu, a posebno u političkom djelovanju.

"U prethodnom mandatu dokazali smo važnost predstavničkog tijela građana, Općinskog vijeća, kao i važnost komunikacije i djelovanja sa svim klubovima vijećnika koji žele raditi na principima Sarajevskog dogovora i naših propisanih politika i izbornih programa, odnosno na dobrobiti i napretku općine Centar Sarajevo", naglašavaju.

U utrci za načelničku poziciju su aktuelni načelnik Srđan Mandić, Dennis Gratz, Hajrudin Mulić i Tarik Jažić.