Izbori 2024
21

NIP-ov kandidat za gradonačelnika Goražda Senad Čeljo, SDA kandiduje Nihada Ćulova

E. A.
Senad Čeljo i Nihad Ćulov
Senad Čeljo i Nihad Ćulov
Pet je sigurnih kandidata za gradonačelnika Goražda na predstojećim izborima, a vrlo je izvjesno da će u utrku i šesti, bivši gradonačelnik Muhamed Ramović (NES) koji je aktuelni poslanik u Skupštini BPK Goražde što će biti poznato tek naredne sedmice koja je i ključna za podnošenje kandidatskih listi.
Klixu je potvrđeno da će Narod i pravda, za gradonačelnika kandidovati Senada Čelja, kantonalnog ministra zdravstva, socijalne politike, izbjeglih i raseljenih lica dok će SDA kandidovati Nihada Ćulova, privrednika iz Goražda. Iako još uvijek nije zvanično, nosilac liste SDA za gradsko vijeće je Safet Bajrović, inače predsjednik gradske organizacije SDA Goražde.

"NIP će imati pune liste, kandidate za gradonačelnika Goražda, to je Senad Čeljo, i načelnike općina Foča FBIH, to je Salko Osmanspahić, kao i općine Pale u FBIH, to ćemo još usaglasiti naredne sedmice. Što se tiče listi za vijeće u Prači ćemo ići sa zajedničkom listom, ali svi detalji bit će poznati naredne sedmice", izjavio je Amar Imamović, predsjednik gradske organizacije NIP-a Goražde.

Podsjetimo da su kandidati za gradonačelnika i aktuelni poslanici u Skupštini BPK Goražde Emir Hubjer (Novi početak) i Džebrail Bajramović (BH demokrati), te aktuelni gradonačelnik Ernest Imamović (SDP).

Lejla Karović-Kersting, koja je prikupila 200 potpisa za nezavisnu kandidaturu za gradonačelnicu nije dobila ovjeru liste, a kako nam je objasnila prilikom provjera ustanovljeno je da među potpisima ima 30 nevalidnih, za koje se u konačnici uspostavilo se da nisu registrovani u CIK-u. Karović-Kersting je uložila i žalbu Apelacionom sudu, ali je, prema njenim riječima žalba odbijena, tako da u konačnici ona ne ide u utrku sa ostalim kandidatima.

Ostalo je malo vremena za popunjavanje kandidatskih listi, tako da će naredna sedmica biti vrlo intenzivna za sve stranke koje su prijavile učešće na izborima. Još uvijek nema zvaničnih informacija o tome ko će primjerice nositi listu SDP-a, Naše stranke, DF-a, SzBIH i drugih političkih subjekata, ali najviše se špekuliše o načinu na koji će funkcionisati vladajuća koalicija na kantonalnom nivou, s obzirom da će u utrku za gradonačelnika Goražda čak tri kandidata iz ovog kruga, Hubjer, Čeljo i Bajramović. Većina nema problem u funkcionisanju koalicije zbog ove činjenice, kazali su nam, no izborna kampanja definitivno će pokazati ima li mjesta takvim tvrdnjama.