Prvi u BiH
12

Nova praksa u tuzlanskoj policiji: Kandidati za prijem u službu prolaze kroz "provjeru dostojnosti"

A. K.
Pripadnici Uprave policije MUP-a TK (Foto: A. K./Klix.ba)
Pripadnici Uprave policije MUP-a TK (Foto: A. K./Klix.ba)
Uprava policije MUP-a TK trenutno je jedina sigurnosna agencija u Bosni i Hercegovini koja koristi takozvanu "provjeru dostojnosti" kandidata za prijem u službu i nošenje naoružanja. Nova praksa već je polučila rezultate, s obzirom da je na ranijem konkursu utvrđen određeni broj kandidata koji nije mogao nastaviti s procedurom prijema u službu.

Policijski posao vezan je za dobijanje posebnih ovlaštenja, ali i nošenje naoružanja, a u okviru prijema policijskih službenika te mlađih inspektora Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUPTK) uvela je jednu novu praksu. Ona se odnosi na takozvanu "provjeru dostojnosti" kandidata koji se prijavljuju na konkurse za prijem u policijsku službu.

Ministar unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Hajrudin Mehanović u razgovoru za Klix.ba pojašnjava da "provjera dostojnosti" podrazumijeva direktan rad policijskih službenika na terenu, koji vrše provjere kandidata za policajca ili mlađeg inspektora u kontekstu toga da li je on dostojan nošenja naoružanja.

"Nije dovoljno da kandidat samo donese potvrdu da se protiv njega ne vodi krivični postupak ili da nije osuđen za neko krivično djelo te se sada na terenu vrše operativne provjere. Naime, prema proceduri, policijski službenici nadležne policijske stanice se upute u mjesto stanovanja kandidata, gdje obavljaju razgovore sa najbližim članovima iz okruženja. Uz to se izvrše i provjere u operativnim i drugim evidencijama te se utvrđuje da li se u njima nalazi kandidat", kaže Mehanović za Klix.ba.

Eliminacija kandidata

Ovakva vrsta provjere je eliminatorna, što se već na prošlogodišnjoj konkursnoj proceduri pokazalo u praksi.

"Mi smo tokom prošle konkursne procedure imali određni broj kandidata koji nisu dobili preporuku nadležne policijske stanice. Naime, oni nisu mogli nastaviti s konkursnom procedurom jer su u nekoj od ranijih faza svoga života uzrokovali sigurnosne probleme", ističe Mehanović.

Prije nego se upute na Policijski akademiju, svi kandidati na konkursu za prijem policajaca i mlađih inspektora pored spomenute, prolaze i kroz još nekoliko sigurnosnih provjera koje obavljaju sigurnosne agencije na većem nivou, poput SIPA-e i OSA-e.

Iz kantonalnog MUP-a vjeruju da će ovu, internu praksu koja se odnosi na dostojnost kandiata usvojiti i druge policijske agencije. Također, pravilnik koji je usvojila Uprava policije MUP-a TK državne sigurnosne agencije su već ocijenile veoma kvalitetnim, posebno spomenutu provjeru dostojnosti kandidata.

Odgovor na sigurnosne izazove

S druge strane, aktuelni konkurs za prijem 130 policajaca i 20 mlađih inspektora za Upravu policije MUP-a TK je od velikog značaja, prije svega zbog očuvanja operativnosti te sigurnosne agencije.

"Nama je veoma važno očuvanje operativnosti Uprave policije MUP-a TK, kako ne bismo zbog velikog broja odlazaka službenika u penziju, doveli u pitanje sigurnost građana. U tom smislu vršimo prijem policijskih službenika, dok s druge strane ćemo pokušati izmjenama zakona zadržati određeni broj policijskih službenika u službi i nakon što ispune uslove za odlazak u penziju", navodi Mehanović.

Prema projekcijama, tokom iduće sedmice kandidati bi trebali proći u drugu fazu konkursa, a koja se odnosi na testiranje kroz pismeni ispit, a zatim kroz fizičko testiranje, ljekarske preglede i slično.

"Nadležnost kantonalnih MUP-ova je posebno izražena u segmentu bezbjednosti saobraćaja, krivičnih djela protiv imovine te života i tijela, a proteklu godinu dana obilježilo je nasilje u porodici, posebno prema ženama. To je nešto sa čime smo bili posebno obilježeni jer nismo kao društvo dali adekvatan odgovor. Ali, nadam se da ćemo i ovim popunama policijskih organa na tom polju popraviti stanje sigurnosti", nastavlja Mehanović.

Mehanović zaključuje da i pored svih problema, Uprava policije MUP-a TK uspjeva odgovoriti svim sigurnosnim izazovima sa kojima se suočavaju, čemu pored prijema novh policijskih službenika doprinosi i permanentna edukacija već angažovanog kadra.