Posjeta Novog Goraždu
220

Novalić: Federacije BiH će biti uz povratničku populaciju

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, s federalnim ministrom raseljenih osoba i izbjeglica Edinom Ramićem i pomoćnikom federalnog ministra za pitanje boraca Mirzom Terzom, posjetio je danas povratničku populaciju u Novom Goraždu.

Namjera posjete je, kaže premijer Novalić, da se u direktnoj komunikaciji utvrde potrebe povratničke populacije i koji su to konkretni problemi koji traže rješenje, a na njih nije odgovorila Vlada Federacije BiH.

"U fokusu su uglavnom tri vrste problema od kojih je jedan izjednačavanje prava u Penzionom fondu za one koji su dio penzije zaradili u Federaciji što će se sada zakonski regulirati. Tu je i pitanje izjednjačavanje prava po osnovu boračkog statusa tokom rata. Ta pitanja bit će regulirana setom zakona o kojima će se u četvrtak izjašnjavati Federalna vlada", najavio je Novalić.

U razgovoru s povratnicima aktuelizirano je i pitanje korištenja zdravstvene zaštite u Federaciji BiH te je Novalić poručio da se sada, u vrijeme pritisaka na državu, iz Federaciji odgovara povećavanjem budžetskih naknada povratnicima.

"Šaljemo poruku da ćemo održavati ta prava u kontinuitetu i ujedno ćemo ih i povećavati kao odgovor na pritiske na državu koji naročito teško odražavaju na povratničku populaciju. Federacija BiH će biti uz njih", zaključio je Novalić.

Mirza Terzo, koji po ovlaštenju Vlade Federacije Bosne i Hercegovine obavlja dužnost federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata najavio je da će u četvrtak, 17. februara, na sjednici Vlade FBiH biti razmatran set zakona koji se tiču boračke populacije.

"To podrazumijeva izmjenu tri boračka zakona. Radi se o uvećanom budžetu za 20 miliona KM za potrebe povećanja naknada namijenjenih toj populaciji. U pitanju su ratni vojni invalidi, porodice šehida i poginulih boraca i dobitnici priznanja", pojasnio je Terzo.

Ono što je najvažnije, dodaje Terzo, za povratnike u bh. entitet Republika Srpska bit će razmatrana izmjena Zakona o demobiliziranim borcima koja podrazumijeva da su osigurana sredstva za isplatu naknada za povratnike bez obzira na godine.

"Demobilizirani borci, povratnici u RS i supruge umrlih demobiliziranih boraca povratnika u RS osigurana je naknada iz federalnog budžeta bez obzira na godine. Tu smo još amortizirali određene uvjete da je povratnicima u Republiku Srpsku laške ostvariti ta prava", podvukao je Trezo.

Na ovaj način, kaže Terzo, bit će ispravljene određene nepravde odnosno propusti u samom donošenju zakona.

Predsjednik Skupštine Opštine Novo Goražde Ibrahim Drljević izrazio je zadovoljstvo uspostavljenom komunikacijom između premijera Novalića, ministara u Vladi Federacije i povratnika.

U otvorenom razgovoru, dodao je, otvorene su teme sigurnosti povratnika, a razgovarano je i o potrebama povratnika, naglašavajući da je dobra vijest da će Federacija BiH povećati budžetska izdvajanja za tu kategoriju društva.