Traže veće plate
83

Novi protesti u Sarajevu, pred zgradu vlade došlo više od hiljadu zdravstvenih radnika

A. Ku.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Sindikat radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo (KS) danas je održao protestnu šetnju kojoj je prisustvovalo više od 1.000 osoba. Jedini zahtjev radnika u zdravstvu je povećanje neto satnicu sa 3,07 KM na 3,70 KM.

Učesnici protestne šetnje su se okupili u 12:00 sati ispred Vječne vatre odakle su se zaputili pred zgradu Vlade KS.

Predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo Senad Sadiković kazao je da očekuje pozitivan ishod sa sjednice Vlade KS.

"Mi bismo voljeli da ovo bude skup u znak zahvale Vladi, da donese pozitivnu odluku na naše zahtjeve. Naš jedini i osnovni zahtjev, jer smo odustali od ostalih, ostala je samo visina neto satnice, a naš zahtjev je 3,70 KM, međutim Vlada KS nam je ponudila 3,25 KM", rekao je Sadiković.

Očekuje se će biti postignut dogovor sa Vladom KS i da će se naći "na sredini".

Ovaj sindikat prethodno je dao rok Vladi KS od 30 dana da riješi zahtjev i ukoliko ne dođe do toga najavljen je generalni štrajk zdravstvenih ustanova u KS.

Ukoliko ne bude udovoljeno zahtjevu Sindikata najavljeno je da će uslijediti generalni štrajk.

Ovo je još jedan u nizu protesta u Sarajevu, s obzirom da su prije dva dana pred federalnom vladom protestvovali penzioneri, a jutros bivši logoraši. S druge strane pred kantonalnom vladom u Sarajevu protestuju zdravstveni radnici.