Izbor Senata
548

Novi rektor Univerziteta u Sarajevu je prof. dr. Tarik Zaimović

I. Sa.
Foto: I. L./Klix.ba
Tarik Zaimović (Foto: I. L./Klix.ba)
Novi rektor Univerziteta u Sarajevu je prof. dr. Tarik Zaimović. On će naslijediti Rifata Škrijelja koji je na ovoj poziciji proveo prethodnih osam godina.
On trenutno obavlja funkciju redovnog profesora na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. Zaimović je dobio veću podršku od protukandidatkinje prof. dr. Almire Hadžović-Džuvo.

Kao član Katedre za menadžment i informacione tehnologije, predaje predmete iz Upravljačkih informacionih sistema, Poslovnih informacionih sistema, Upravljanje IT projektima, Poslovanje u mrežnoj (ed) ekonomiji, kao i niz izbornih predmeta.

U biografiji navodi kako je objavio niz istraživačkih studija i publikacija, (ko)autor deset knjiga i nekih od značajnijih strateških dokumenata Vlade.

Tarik Zaimović i Almira Hadžović-Džuvo (Foto: I. L./Klix.ba)
Tarik Zaimović i Almira Hadžović-Džuvo (Foto: I. L./Klix.ba)

Također spominje i 25 godina iskustva u osmišljavanju i izvođenju različitih vrsta obrazovnih programa, od dodiplomskih, postdiplomskih, MBA i prilagođenih obrazovnih programa.

Zaimović ima i iskustvo u metodologijama upravljanja projektima, standardima, procedurama u vezi sa planiranjem i izvođenjem projekata, kao i implementacionim okvirima UN, Evropske komisije i drugih međunarodnih organizacija.

On je jedan od autora Državne strategije razvoja informacionog društva i regionalnih okvira razvoja informacionog društva, eAgende i eAgende Plus.

U svom predstavljanju, Zaimović se bavi novim zapošljavanjem asistenata po zoru na praksu od prije nekoliko godina.

Period nakon rata je bio asistent prof. dr. Zlatka Lagumdžije.

Zaimović je do 2017. bio i koordinator reforme javne uprave, član UO odbora za e-vladu, član ekspertne komisije za sudske vještake, koordinator za sistem ranog upozorenje u BiH, raznih odbora u zdravstvu, državni ekspert za e-vladu, član tima za razvoj informacionih tehnologija, konsultant za razvoj informacionih strategija, član UO BH Telekoma, višegodišnji zaposlenik u uredu UNDP u BiH paralelno uz posao na fakultetu, član mnogih projekata poput studije opravdanosti zamjene konvencionalne rasvjete LED rasvjetom.