Tarik Zaimović
2

Novi rektor UNSA-e: Izgovoreno je mnogo neistina o meni, povezivali su me i s kartelom

A. L.
Foto: V. D./Klix.ba
Foto: V. D./Klix.ba
Novoizabrani rektor Univerziteta u Sarajevu Tarik Zaimović obratio se medijima nakon današnje svečane inauguracije na kojoj je preuzeo funkciju.

Kako je kazao, ukupna društvena odgovornost Univerziteta je nešto što se mora ojačati.

"Ali, to nije samo komentarisanje društveno-političkih tema. To je naučni pristup. Dat ću vam jedan primjer. Često čujete debate vezane za Upravu za indirektnu oporezivanje. Naučna zajednica treba ponuditi odgovore. Tada političari imaju argumente da kažu kako tome treba pristupiti. Mi smo u proteklom periodu bili u tišini kada je riječ o teškim temama. UNSA mora igrati aktivnu ulogu, a to mora biti bazirano na naučnim saznanjima", kazao je.

Vezano za poništenje konkursa od Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, kazao je da Senat bira i razrješava rektora.

"To ne radi ni vlada ni inspekcija. Senat je svoju proceduru završio u skladu sa zakonom u junu, ja sam se samo prijavio na konkurs. Sada je sve to na mojim leđima. Već smo informisali Vladu KS. Inspektor utvrđuje da li su odstuplili od rješenja, a ne da ima mišljenje kako bi izgledala zakonska rješenja. Moramo poštovati propise. Sačekat ćemo da se završi procedura. Bilo je mnogo neistina o meni, neću da komentarišem pojedinačne natpise. Sve je počelo sa povezanjima mene sa kartelima i druge gluposti. Pravo glasa se utvrđuje zakonom", rekao je.