U Predsjedništvu BiH
0

Novi šef Delegacije EU u Bosni i Hercegovini Luigi Soreca predao akreditivno pismo

F. H.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović primio je danas u Predsjedništvu akreditivno pismo šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini ambasadora Luigija Sorece

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović je istakao na početku ceremonije da su glavni vanjskopolitički ciljevi Bosne i Hercegovine punopravno članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović je naglasio da Bosna i Hercegovina pripada Evropskoj uniji, te da je u obostranom interesu proširenje Evropske unije.

"Historijski napredak koji je Bosna i Hercegovina postigla na putu ka Evropskoj uniji, prepoznale su najviše evropske institucije, dodijelivši Bosni i Hercegovini kandidatski status u decembru 2022. godine a zatim i odluku o otvaranju pristupnih pregovora u martu 2024. godine", ocijenio je predsjedavajući Bećirović.

Također, Bosna i Hercegovina je napravila značajan napredak uskladivši stoprocentno vanjsku politiku sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom Evropske unije, dodao je predsjedavajući Bećirović.

Govoreći o daljim koracima ka Evropskoj uniji, predsjedavajući dr. Bećirović je istakao važnost usklađivanja zakonodavstva Bosne i Hercegovine sa evropskim zakonodavstvom i daljim provođenjem reformi s ciljem jačanja demokratskih institucija i vladavine prava.

Novoimenovani šef Delegacije Evropske unije u BiH ambasador Soreca je istakao da Evropska unija ostaje dosljedan partner Bosni i Hercegovini na evropskom putu. Ocijenio je da je odluka Evropskog vijeća o otvaranju pristupnih pregovora značajna prekretnica i podsticaj da se udvostruče napori na reformskom putu.

Ambasador Soreca je rekao da će posvetiti mandat jačanju partnerskih odnosa i približavanju Bosne i Hercegovine članstvu u Evropskoj uniji.

Na kraju susreta, predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović poželio je uspješnu diplomatsku misiju šefu Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini ambasadoru Luigiju Soreci, uz uvjerenje da će u narednom periodu doći do još značajnijih iskoraka i napretka na putu ka članstvu Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji.