Izvještaj iz Potočara
693

Novinarka RTS-a u programu uživo: "Obilježena je 29. godišnjica genocida nad Bošnjacima Srebrenice"

M. G.
Ivona Pantelić (Foto: Screenshot/RTS)
Ivona Pantelić (Foto: Screenshot/RTS)
Voditeljica na Radioteleviziji Srbije Ivona Pantelić, tokom jučerašnjeg emitovanja informativne emisije "Ovo je Srbija", u izvještaju o komemoraciji iz Potočara povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici, odstupila je od "uobičajenog narativa" o "strašnom zločinu" i nazvala stvari pravim imenom.

Naime, kako se može vidjeti na videosnimku pomenute emisije, Pantelić je u izvještaju o komemoraciji u Potočarima jasno rekla da je u Potočarima održana komemoracija povodom 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice.

"U Memorijalalnom centru Srebrenica - Potočari obilježena je 29. godišnjica genocida nad Bošnjacima Srebrenice. Danas su sahranjeni i posmrtni ostaci 14 žrtava", kazala je Pantelić.

Ovo je definitivno prvi put da se na javnom servisu Srbije genocid u Srebrenici naziva pravim imenom, umjesto dosadašnjeg ustaljenog narativa da se tu desio "strašan zločin".

Gledajući videosnimak, ne stječe se dojam da je Pantelić napravila lapsus, posebno ako se uzme u obzir da voditelji informativnih emisija na televiziji obično čitaju unaprijed pripremljeni tekst.

Da li će voditeljica ili osoba koja je pisala tekst koji voditeljica čita dobiti neke sankcije od Vučićevog režima ostaje da vidimo, no, u svakom slučaju, pohvalno je da i na javnim funkcijama u Srbiji postoje ljudi koji priznaju i prihvaćaju međunarodno utvrđene činjenice.

Podsjećamo, Generalna skupština ujedinjenih nacija usvojila je Rezoluciju o genocidu u Srebrenici kojom se 11. juli proglašava Međunarodnim danom sjećanja i obilježavanja genocida počinjenog u Srebrenici 1995. godine.