Nove kritike
1

O'Brien poslao jasnu poruku Dodiku: Nastavit ćemo koristiti sva sredstva da branimo naše interese

V. K.
James O'Brien (Foto: EPA-EFE)
James O'Brien (Foto: EPA-EFE)
Pomoćnik državnog sekretara SAD-a za evropska i euroazijska pitanja James O’Brien ponovno se na društvenim mrežama osvrnuo na situaciju u BiH te je uputio poruku Miloradu Dodiku, ali i drugim zvaničnicima prvenstveno iz RS-a.

U objavi na društvenoj mreži X, O'Brien je rekao kako će SAD nastaviti koristiti sva sredstva kako bi branili interese SAD-a.

"Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter BiH. Nastavit ćemo koristiti sva sredstva koja su nam na raspolaganju, uključujući sankcije, da branimo naše interese pozivajući na odgovornost one koji se bave antidejtonskim, koruptivnim ili antidemokratskim aktivnostima, uključujući Dodika i one koji mu pomažu", rekao je O'Brien.

Objasnio je i kako su predstavnici Sjedinjenih Američkih Država već ranije jasno govorili o rizicima sankcija.

"Te aktivnosti samo štete građanima BiH, uključujući i stanovnike RS-a, i trebalo bi da prestanu. Oni koji su u njih umiješani bit će podvrgnuti sankcijama, kao i svako ko im pruži materijalnu podršku. Ambasador Murphy predstavlja vlast SAD-a, a on i njegov tim u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru sprovode vanjsku politiku SAD-a i brane američke interese u BiH. Naša ambasada je svim zainteresovanim objasnila rizike sankcija i to isto radimo u zemljama širom svijeta. Svi američki zvaničnici nastavit će iznositi ove stavove", zaključio je O'Brien.