Predizborna debata
65

Obećanja kandidata za gradonačelnika Tuzle: Od otvaranja novih firmi do kvalitetnijeg javnog prijevoza

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
U organizaciji OSCE-a večeras je održana debata kojoj su se odazvala trojica kandidata za gradonačelnika Tuzle, izuzev SNSD-ovog kadra Tihomira Mihajlovića. Među obećanjima za naredne četiri godine se našlo dovođenje, odnosno otvaranje 12 novih kompanija, ali i poboljšanje javnog gradskog prijevoza.

Zijad Lugavić (SDP), Zoran Blagojević (SDA), Derviš Čičko (SBiH) i Tihomir Mihajlović (SNSD) kandidati su za gradonačelnika Tuzle na predstojećim lokalnim izborima. Njihovo sučeljavanje u formi debate organizirao je OSCE, a događaju u Tuzli prisustvovao je veliki broj građana, kao i simpatizera političkih stranaka.

Debata se večeras odvijala među tri kandidata, s obzirom da se Mihajlović nije pojavio. Kako su pojasnili organizatori, svoj dolazak on je ranije inicijalno potvrdio, međutim, u posljednjih nekoliko dana nije odgovarao na pozive službenika OSCE-a.

Tokom debate, kandidati za čelnika Tuzle predstavili su svoje planove i ideje za unapređenje života u tom gradu. Kao prva tema nametnut je razvoj gradske infrastrukture i unapređenje održivog urbanog razvoja grada, a učesnici su predstavili konkretne mjere koje planiraju poduzeti.

Blagojević je kazao da je Tuzla jedini grad u ovom dijelu Evrope sa više od 100 hiljada stanovnika, a koji nema svoje javno gradsko preduzeće za prijevoz putnika. S tim u vezi, ukoliko pobijedi prvi od koraka će biti formiranje gradskog prijevoznika.

Kao aktuelni gradonačelnik Lugavić je naveo da komunalna infrastruktura predstavlja jedan od najznačajnijih segmenata u radu Gradske uprave te su u tom kontekstu u saradnji sa javnim preduzećima preduzete brojne aktivnosti.

Naglasio je da će u budućem periodu skupa sa uposlenicima javne uprave nastaviti snažnije raditi na unapređenju održivog urbanog razvoja, koji će uključivati analizu želja i potreba svih građana. Tu je između ostalog naveo i unapređenje efikasnosti javnog prijevoza.

Čičko je na osnovu izlaganja prethodnika kazao da nema utisak da živi u istom gradu. Istaknuo je da je Tuzla u užasnoj saobraćajnoj blokadi, bez predstavljanja konkretnih rješenja problema.

Problematika masovnog odlaska stanovništva, a posebno mladih nametnuta je kao jedna od tema. Razlog leži u nemogućnosti zaposlenja, zdravstvenoj zaštiti te nemogućnosti rješavanja stambenog pitanja.

Među mjerama koje planira realizirati, Blagojević je između ostalog naveo kompletnu izmjenu industrijske zone, uz dovođenje 12 kompanija koje su u vlasništvu bh. građana sa boravkom u Norveškoj, Švedskoj i Finskoj. Posvetit će se i stambenom zbrinjavanju mladih kroz izmjenu aktuelnih politika.

Lugavić je u okviru ove teme kazao da je do sada urađeno mnogo toga po pitanju zaustavljanja odlaska mladih, prevashodno kroz otvaranje BIT Centra te inkubatora u Lipnici. Za naredni period je naveo stvaranje uslova za još snažniji ekonomski razvoj mladih u Tuzli, koja prati korak sa novim tehnologijama. Uz otvaranje novih radnih mjesta i širenje poslovnih zona i tehnoloških parkova, najavio je i poboljšanje kvaliteta života.

Umjesto predstavljanja planova za zaustavljanje odlaska mladih, Čičko je otvorio raspravu o BIT Centru te inkubatoru u Lipnici, izražavajući sumnju u vjerodostojnost podataka o njihovom radu koji se objavljuju.

Kandidati za gradonačelčnika Tuzle tokom debate su govorili i o marginaliziranim grupama, odnosno načinima unapređenja kvaliteta njihovog života, kao i o femicidu kao pošasti savremenog doba.