Postrojeni i specijalci
156

Obilježen Dan policije u FBiH: Svečanoj ceremoniji prisustvovao veliki broj zvaničnika

B. H.
Foto: I. L./Klix.ba
(Foto: I. L./Klix.ba)
Svečana ceremonija obilježavanja 1. jula – "Dana policije u Federaciji Bosne i Hercegovine" održana je u Domu policije u Sarajevu, a započela je postrojavanjem policijskih ešalona i predajom raporta federalnom ministru unutrašnjih poslova Rami Isaku.

Nakon što je minutom šutnje odata počast svim stradalim policijskim služebenicima, prisutnima su se obratili slavni komandant Dragan Vikić, direktor Federalne uprave policije Vahidin Munjić i federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak.

Direktor Munjić u svom obraćanju je rekao da je prethodni period obilježen dobrim i pozitivnim trendovima kada je u pitanju sprječavanje svih oblika kriminaliteta, te se zahvalio Vladi Federacije na Odluci o trajnom smještaju Specijalne policijske jedinice Federalne uprave policije u kasarnoj u Semizovcu.

"Vlada Federacije je svojom Odlukom, omogućila da naša Specijalna policijska jedinica bude trajno smještena na novoj lokaciji u kasarnoj u Semizovcu, što će nam omogućiti kvalitetniji prostor i veće mogućnosti za kvalitetniji rad Specijalne policijske jedinice" - kazao je Munjić.

Ministar Isak je tokom obraćanja istakao je da odlične rezultete rada Federalnog MUP-a i FUP-a postižemo zahvaljujući maksimalnom angažovanju naših policijskih i državnih službenika kao i najmještenika koji se trude da sve poslove obave kvalitetno i odgovorno.

"Otkako sam na čelu Federalnog MUP-a ulažemo ogromne napore da zajedno u saradnji sa direktorom FUP-a materijalno-tehnički ojačamo Federalnu upravu policije kako bi uspješno obavljala operativne poslove i na taj način pružila visok stepen sigurnosti u našoj zemlji. Zahvaljujući našim naporima danas imamo kvalitetnu policiju koja može da odgovori svim izazovima i zadacima upotpunosti, tako da nam građani i ubuduće mogu vjerovati" - istakao je Isak.

Nakon prigodnih obraćanja prisutnima je prikazan kratkometražni film koji sadrži arhivske snimke iz vremena osnivanja Federalnog MUP-a te prikazuje značaj i ulogu policijskih službenika u odbrani Bosne i Hercegovine, očuvanju mira i sigurnosti društva u periodu od agresije na Bosnu i Hercegovinu do danas. Film prikazuje i impresivne detalje policijskih akcija pripadnika Federalne uprave policije Federalnog MUP-a koji su dio njihovih svakodnevnih aktivnosti prilikom otkrivanja, identifikacije, pronalaženja i privođenja lica koje treba izvesti pred lice pravde. U filmu je također prikazan proces obuke kadeta na Policijskoj akademiji FMUP-a te koliko je rada i zalaganja potrebno da bi se stekle vještine koje je potrebno da ima svaki policijski službenik.

Na svečanoj ceremoniji uručena su najveća priznanja, između ostalog zlatna policijska značka, zlatna značka u ramu zaslužnim pojedincima i kolektivima, zlatna značka Federalnog MUP-a/FUP-a, kao i zahvalnice i pokloni penzionisanim pripadnicima Federalne uprave policije. Zatim su pročitana imena uposlenika kojima su ministar Isak i direktor Munjić uručili nagrade i priznanja za izuzetan doprinos u radu i rezultate koje su postigli u proteklom periodu.

Svečanoj ceremoniji prethodila su sportska takmičenja u kojima su učestvovali policijski službenici iz svih policijskih agencija. Održana su ekipna takmičenja u malom nogometu i streljaštvu. Na turniru u malom nogometu učestvovalo je 12 ekipa iz BiH, a nagrade su pripale sljedećim ekipama: 1.Oružane snage BiH; 2. Direkcija za koordInaciju policijskih tijela BiH i 3. mjesto MUP Kantona Sarajevo.

Na turniru u streljaštvu učestvovalo je ukupno 14 ekipa od toga tri ženske ekipe, a prva tri mjesta pripala su: 1. Specijalna policijska jedinica Federalne uprave policije; 2. Sektor uniformisane policije Federalne uprave policije i 3. mjesto Policijska stanica Visoko, a što se tiče muške ekipe prva tri mjesta pripala su: 1. Jedinica za specijalnu podršku SIPA-e; 2. Specijalna policijska jedinica Federalne uprave policije i 3. mjesto Direkcija za kooridnaciju policijskih tijela BiH.

Svečanom obilježavanju Dana policije prisustvovali su predstavnici zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, zatim predstavnici međunarodnih organizacija i ambasada, predstavnici medija i mogobrojni građani.