Bez značajnih padavina
138

Objavljena prognoza za predstojeću jesen: Od 1. septembra do 30. novembra iznadprosječno toplo

S. Š.
Sudeći prema prognozi FHMZ-a, slijede nam topli jeseni mjeseci (Foto: I. Š./Klix.ba)
Sudeći prema prognozi FHMZ-a, slijede nam topli jeseni mjeseci (Foto: I. Š./Klix.ba)
Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) objavio je prognozu sa vremenskim prilikama kakve Bosnu i Hercegovinu, sudeći prema trenutnim modelima, očekuju u predstojećoj jeseni.

Prve prognoze FHMZ-a, izrađene prema izgledima vremena za jugoistočnu Evropu (SEECOF) i izgledi vremena za Mediteran (MEDCOF) kažu da se nastavlja razdoblje iznadprosječno toplog vremena u Bosni i Hercegovini.

Prema raspoloživim prognostičkim modelima i tokom meteorološke jeseni od prvog septembra do tridesetog novembra očekuje se viša srednja temperatura zraka u odnosu na prosječnu temperaturu u periodu 1981-2010. godine.

Očekivana srednja temperatura u septembru bit će do 1,5 stepen viša od prosjeka, a najmanje odstupanje prognozira se u jugoistočnim područjima.

Federalni meteorolozi, u svojoj prognozi, najavljuju da bi tokom oktobra prognozirana srednja mjesečna temperatura trebala biti viša za oko 1,0 stepen Celzijusa.

"Novembar bi prema istim pokazateljima trebao biti nešto topliji od prosjeka sa najvećim pozitivnim odstupanjima na sjeveru zemlje. Vjerovatnoća ostvarenja prognoze je umjerena do velika i kreće od 60 do 70 posto", pojašnjavaju meteorolozi.

Srednja temperatura zraka tokom jeseni 2024. godine u poređenju sa istim periodom prošle godine, trebala bi biti nešto niža.

Iako se očekuje toplija jesen, to ne isključuje razdoblja sa nižim temperaturama u odnosu na prosječne vrijednosti. Mraz je izvjestan pred kraj perioda u centralnim područjima zemlje.

Očekivani broj toplih dana (maksimalna temperatura ≥ 25 °C) u Bosni tokom jeseni 2024. veći je od 13, a na području južne Hercegovine prognozira se iznad 27.

Sezonska prognoza količine padavina manje je pouzdana u odnosu na prognozu temperature i zato je treba koristiti sa više opreza.

"Prema dostupnim materijalima ukupne količine padavina tokom jeseni trebale bi biti manje u odnosu prosječne sume, a najmanje padavina očekuje se u septembru. Prostorni raspored padavina također bit će neujednačen tako da se najveća negativna odstupanja očekuju u centralnim područjima. Najveća suma padavina prognozira se u periodu kraj oktobra - početak novembra. U odnosu na proteklu godinu ukupne sume padavina trebale bi biti nešto manje", pojasnili su meteorolozi iz FHMZ-a.