Parlamentarna skupština
2

Očekuje se da će institucije BiH ove sedmice dobiti budžet, zakazane hitne sjednice

S. M.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine ove sedmice razmatrat će Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH. S tim u vezi hitna sjednica Predstavničkog doma održat će se sutra sa samo jednom tačkom dnevnog reda, a Dom naroda u petak.

Vijeće ministara već je usvojilo državni budžet za 2024. godinu, te se sada čeka potvrda Parlamentarne skupštine BiH.

Osim toga, sutra će se održati redovna 20. sjednica Predstavničkog doma BiH. Predloženi dnevni red sadrži 28. tačaka. Predstavnički dom će, između ostalog, razmatrati Prijedlog amandmana II na Ustav Bosne i Hercegovine kojim se određuje da se sudije Ustavnog suda BiH imenuju na prijedlog Visokog sudskog i tužilačkog vijeća.

Prijedlog su državnom parlamentu uputili zastupnici DF-a u Predstavničkom domu Milan Dunović, Zlatko Begić i Vlatko Glavaš.

Također, zastupnici će glasati o Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o strancima koji je predložio Nihad Omerović (NiP).

Kako je u obrazloženju istakao Omerović razlog za donošenje ovog zakona ogleda se u činjenici da u većem broju zemalja u svijetu BiH nema ambasadu niti konzularnog predstavnika.

"U vezi s tim, bilo bi produktivno dogovoriti saradnju s počasnim konzulom BiH, komercijalnim posrednikom i vanjskim pružaocem usluga koji bi učestvovali u prikupljanju zahtjeva za izdavanje vize za dugoročni boravak (Viza D) i prikupljanju biometrijskih podataka od podnosioca zahtjeva za izdavanje vize u matičnoj zemlji bez toga da podnosilac zahtjeva putuje u najbliže zemlje gdje se nalaze ambasade BiH ili konzularna predstavništva", stoji u obrazloženju.

Zastupnici će razmatrati i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o administrativnim taksama, kao i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama BiH, a koje je u procedure uputilo Vijeće ministara.

Prijedlog zakona o dopuni Izbornog zakona BiH, čiji je predlagač Šemsudin Mehmedović također će se naći na dnevnom redu sjednice.