"Otvoreno nebo"
79

Od 4. do 8. septembra zračno snimanje teritorija BiH, koristit će se njemački avion

FENA
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Iz Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine su saopćili da će od 4. do 8. septembra nad Bosnom i Hercegovinom biti promatrački let u okviru ugovora "Otvoreno nebo". 

Ministarstvo odbrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine će u saradnji s Ministarstvom vanjskih poslova, Ministarstvom komunikacija i transporta i Međunarodnim aerodromom Sarajevo iznad teritorija Bosne i Hercegovine realizovati promatrački let s pripadnicima oružanih snaga Velike Britanije, Kanade, Češke i Švedske, sukladno odredbama spomenutog ugovora.

Posadi aviona i međunarodnim inspektorima pridružit će se tim Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Ministarstva komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine, a provest će se unajmlјenim avionom zračnih snaga Nјemačke.

Tačno vrijeme realizacije i putanja promatračkog leta bit će usaglašeni tokom zajedničke pripreme, nakon dolaska delegacije na Međunarodni aerodrom Sarajevo. Snimanje teritorija se obavlja senzorima certificiranim sukladno odredbama ugovora, a nakon pregleda od pripadnika Oružani snaga Bosne i Hercegovine.

Ugovor "Otvoreno nebo" predstavlјa jedan od sigurnosnih aranžmana koji državama članicama omogućuje snimanje teritorija zemlјe iznad koje se izvršava promatrački let, a u cilјu pribavlјanja podataka o vojnim snagama i njihovim aktivnostima. Svrha ugovora je izgradnja i razvijanje povjerenja među članicama.

Bosna i Hercegovina je pristupila ovom ugovoru 2003. godine. Od tada, u suradnji s ostalim članicama, aktivno učestvuje u realizaciji promatračkih letova, kako iznad teritorija Bosne i Hercegovine, tako i iznad teritorija ostalih država članica, saopćili su iz Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine.