Kršenje Izbornog zakona?
73

Od CIK-a se traži provjera slučaja Mlađenović: "Ratni zločinci ne mogu učestvovati u izbornom procesu"

I. Sa.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Udruženje Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa" zatražilo je od Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine provjeru Najdana Mlađenovića za, kako tvrde, počinjeni ratni zločin.

Ista osoba je imenovana za zamjenika predsjednika biračkog odbora opštine Bratunac.

Kako navode, na osnovu informacija iz medija da je "osoba Mlađenović Najdan presuđena za počinjeni ratni zločin pred sudom BiH te imenovana za zamjenika predsjednika biračkog odbora opštine Bratunac, moli se da se ista osoba ukloni iz istog biračkog odbora Bratunca".

Pozivaju se na član 1.7.b Izbornog zakona BiH:

"Nijedna osoba koja je osuđena od strane bilo kojeg međunarodnog ili domaćeg suda za zločin genocida, zločine protiv čovječnosti ili ratne zločine ne može se kandidovati na izborima niti obavljati bilo koju izbornu, imenovanu ili drugu dužnost".

"Zahtijevamo da se hitno izvrše provjere za svih 6.000 osoba koje su se prijavile na oglas Centralne izborne komisije i pozivamo nadležne institucije, sudove, tužilaštva, ministarstva unutrašnjih poslova i agencije za sprovođenje zakona da odmah omoguće podršku i pomoć CIK-u u realizaciji provjera osoba koje će učestvovati u izbornom procesu. Nadamo se da se ovakvi propusti u budućnosti neće dešavati", navodi se u saopćenju.