Važno je podsjetiti
342

Od Clintona i Holbrookea, do Solane i Annana: Šta su najveći svjetski lideri rekli o Aliji Izetbegoviću

M. G.
Clinton i Izetbegović na sastanku u Ovalnom uredu 1997. godine (Foto: Reuters)
Clinton i Izetbegović na sastanku u Ovalnom uredu 1997. godine (Foto: Reuters)
Apsurdna izjava visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, u kojoj je u isti kontekst stavio presuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića i prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine Aliju Izetbegovića, odjeknula je snažno u javnosti.

Dok su domaći zvaničnici i brojni građani izrazili negodovanje, važno je prisjetiti se šta su, za života i nakon smrti Alije Izetbegovića, o njemu govorili svjetski i domaći lideri.

Alija Izetbegović nije bio samo predsjednik jedne države, već simbol borbe za opstanak i jedinstvo Bosne i Hercegovine, stav je brojnih svjetskih zvaničnika.

Bill Clinton, bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, jednom prilikom je, ka oposvetu na fotografiju susreta njega i Izetbegovića napisao: “Predsjedniku Izetbegoviću, uz najbolje želje za Vaš važan rad” (Bijela kuća, Washington, 18.3.1994.). Ova poruka pokazuje koliko je Izetbegovićev rad bio prepoznat u najvišim međunarodnim krugovima.

Generalni sekretar NATO-a George Robertson, govoreći o periodu rata u BiH, kazao je: “Od 1992. do 1995. godine, Alija Izetbegović bio je glas Bosne i Hercegovine koji se borio za njen opstanak. Predvodio je otpor iz opkoljene prijestolnice i predano radio na tome da spasi jedinstvo i nezavisnost Bosne i Hercegovine.” Njegovo liderstvo nije bilo ograničeno samo na vođenje zemlje tokom rata, već je bilo usmjereno ka budućnosti, prema evropskim i evroatlantskim integracijama.

Slično mišljenje dijelio je Colin Powell, bivši američki državni sekretar, koji je naglasio: “Hrabrost gospodina Izetbegovića pružala je nadu stanovnicima Bosne i Hercegovine za vrijeme najmračnijih dana rata. Postojanje Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, multietnične države dokaz je njegovog odlučnog vođstva.”

Recep Tayyip Erdoğan, predsjednik Turske, je odao počast Aliji Izetbegoviću kazavši: “Izetbegović je čovjek koji je svojim životom i djelom utjecao na historiju. Njegova misija je bila izraz ljudske časti i zadivljujuće ustrajnosti.”

Kofi Annan, tadašnji generalni sekretar Ujedinjenih nacija, prisjetio se Izetbegovićeve historijske uloge: “Predsjednik Izetbegović ostat će upamćen po očuvanju jedinstva Bosne i Hercegovine i izgradnji bosanske države.” Ove riječi podsjećaju na njegovu ključnu ulogu u stabilizaciji države nakon rata.

Richard Holbrooke, američki diplomat koji je igrao ključnu ulogu u pregovorima za okončanje rata, kazao je: “Mislim da ova zemlja danas ne bi postojala da nije bilo Izetbegovića.” Fra Mile Babić naglasio je njegovu ljubav prema domovini: “Alija Izetbegović je velika ličnost jer je ljubio svoju zemlju Bosnu i Hercegovinu, i učinio sve što je mogao da građani i narodi Bosne i Hercegovine žive u miru.”

Lord David Owen, britanski političar, opisao je Izetbegovića kao “vrlo hrabrog čovjeka koji je odigrao ključnu ulogu u opstanku Bosne i Hercegovine.” Paddy Ashdown, bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, istakao je Izetbegovićevu sposobnost da bira toleranciju u teškim trenucima: “Zbog toga danas u Bosni i Hercegovini ima muškaraca i žena dobre volje koji u njegovom životu nalaze inspiraciju za borbu za opće dobro.”

Brojni međunarodni lideri, od premijera Malezije, Muhammeda Mahathira, do bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića, prepoznali su Izetbegovićeve zasluge u očuvanju multietničkog društva i borbi za nezavisnost. Aleksandar Ivanko, bivši portparol UN-a u BiH, rekao je da je Alija Izetbegović bio “jedini čestiti lider u BiH.” Milan Kučan, bivši predsjednik Slovenije, opisao ga je kao čovjeka dijaloga, dok je Kiro Gligorov, bivši predsjednik Makedonije, naglasio njegov doprinos miru.

Wesley Clark, bivši američki general, odao je počast Izetbegoviću rekavši da je bio “veliki čovjek i državnik, ličnost s izrazitim integritetom i hrabrošću,” dok je Havier Solana, bivši generalni sekretar NATO-a, kazao da je Izetbegović bio ključan u okončanju rata i izgradnji demokratske Bosne i Hercegovine.

Na kraju, važno je istaći da su mnogi intelektualci i mislioci, poput filozofa Bernarda Henryja Levya, smatrali Aliju Izetbegovića vizionarom, nazivajući ga “bosanskim De Gaulom” zbog njegovog predanog zalaganja za demokratiju i multietničnost. Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH, rekao je da će Izetbegovićevo nasljeđe ostati vječno: “Njegov odlazak je nenadoknadiv gubitak.”

Alija Izetbegović ostavio je neizbrisiv trag u historiji Bosne i Hercegovine, slagali se s njegovom politikom ili ne. Schmidtova izjava nije samo uvreda za njegovu ličnost, već i za sve one koji su prepoznali i cijenili njegov doprinos očuvanju mira i jedinstva ove zemlje.