Sjednica u Banjoj Luci
66

Odbor za ustavna pitanja NSRS-a: Spornim zakonima nije povrijeđen vitalni nacionalni interes Bošnjaka

N. Ž.
Narodna skupština RS (Foto: E. M./Klix.ba)
Narodna skupština RS (Foto: E. M./Klix.ba)
Odbor za ustavna pitanja Narodne skupštine bh. entiteta Republika Srpska zasjedao je danas u Banjoj Luci te je odlučeno da prijedlozima Izbornog zakona i Zakona o referendumu nije povrijeđen vitalni nacionalni interes Bošnjaka.

Sjednicu je vodio predsjednik NSRS Nenad Stevandić, koji se obratio medijima nakon što je donesena odluka.

"U ovim zakonima ne postoji bilo kakav oblik diskriminacije ili bilo koji oblik ugrožavanja nacionalnih, socijalnih i etničkih prava", rekao je Stevandić i naveo da će odgovor Odbora za ustavna pitanja Narodne skupštine RS sutra biti proslijeđen Ustavnom sudu RS na odlučivanje.

Podsjetimo, na zasjedanju zajedničke komisije Vijeća naroda i Narodne skupštine RS od 27. maja nije postignuta saglasnost o izbornom zakonu ovog entiteta, kao ni o zakonu o referendumu.

Zbog toga se prema parlamentarnoj proceduri u RS-u sada čeka očitovanje Ustavnog suda ovog entiteta.

Izborni zakon RS-a je usvojen na sjednici NSRS 19. aprila. Poslije toga je Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS pokrenulo zahtjev za zaštitu vitalnih nacionalnih interesa, koji je odbijen.

Zbog toga što je zahtjev odbijen, zakazana je sjednica zajedničke komisije Vijeća naroda i NSRS, gdje je trebala biti postignuta saglasnost o ovom zakonu, ali i o zakonu o referendumu.