U Banjoj Luci
78

Održana prva sjednica Parlamentarnog foruma RS - Srbija: "Inicijative neće biti usmjerene protiv nikoga"

A. L.
Foto: RTRS
Foto: RTRS
U Banjaluci je danas održana konstitutivna sjednica Parlamentarnog foruma Srbija – Republika Srpska koji je proizašao sporazumom o specijalnim i paralelnim vezama između dvije strane koji je nedavno potpisan u Beogradu.

Po ocjeni dvojice predsjedavajućih foruma Igora Žunića i Dušana Marića – konstituisanje Parlamentarnog foruma historijski je korak.

Na današnjoj, prvoj sjednici usvojen je Poslovnik o radu. Kako je rečeno, forum će zasjedati dva puta godišnje, čini ga 11 poslanika iz RS-a i isto toliko iz Srbije.

Riječ je o poslanicima iz vlasti i opozicije. Iz RS-a su uključeni i potpredsjednici skupštine iz reda hrvatskog i bošnjačkog naroda.

Kako kažu učesnici, zadatak ovog foruma između ostalog će biti upućivanje njegovih akata, zaključaka i prijedloga skupštinama RS-a i Srbije, a komuniciraće i sa međunarodnim organizacijama.

Sve inicijative ovog tijela, prema riječima predsjedavajućih, neće biti usmjerene ni protiv koga, nego će biti od interesa svim građanima.

"Cilj ovoga je smirivanje tenzija i saradnja u korist cijelog regiona", rekao je Milimir Vujadinović, poslanik u NSRS i član Parlamentarnog foruma.

Kako se navodi, forum bi trebao da doprinese još boljim odnosima RS-a i Srbije.