Kanton Sarajevo
54

Održana svečana akademija povodom Dana formiranja brigada ARBiH na području općine Stari Grad

B. R.
Svečana akademija povodom Dana formiranja brigada ARBiH u Starom Gradu (Foto: Općina Stari Grad)
Svečana akademija povodom Dana formiranja brigada ARBiH u Starom Gradu (Foto: Općina Stari Grad)
U sali Memorijalnog centra Sarajevo u općini Stari Grad održana je svečana akademija povodom Dana formiranja brigada Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) na području općine Stari Grad.

Kako su saopćili iz Općine Stari Grad, delegacije su ranije ovaj dan položile cvijeće i proučile fatihu na osam spomen-obilježja širom općine što je bio prvi dio obilježavanja. 

Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo je na sjednici 28. juna ove godine usvojilo odluku o utvrđivanju dana formiranja brigada ARBiH na području općine Stari Grad. Brigade formirane na području ove općine dale su, kako su naveli, nemjerljiv i neprocjenjiv doprinos u borbi za nezavisnost i cjelovitost Bosne i Hercegovine te time odbranile i hiljadugodišnju tradiciju suživota u Starom Gradu.

Ovaj događaj je okupio brojne zvanice, uključujući predstavnike vlasti, borce i građane, kako bi odali počast herojima, koji su se borili za slobodu i nezavisnost Bosne i Hercegovine.

Na ceremoniji su se obraćali brojni ugledni gosti, među kojima su ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez (SDP), ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović (NiP), predstavnik boračkih udruženja iz Starog Grada Hilmo Kovač, predsjedavajući Općinskog vijeća Seid Škaljić (SDP) i načelnik Irfan Čengić (SDP).

Svaki od njih je istakao važnost sjećanja na žrtve rata i doprinos brigada Armije RBiH. Čengić je napomenuo da se ovaj dan prvi put obilježava nakon 20 godina.

"Kultura sjećanja je važan dio mog političkog djelovanja, ne zbog prošlosti, nego i zbog budućnosti. Kao ratno dijete ne mogu držati govore o ratu, ali mogu o zahvalnosti svakome ko je dao doprinos opstanku Bosne i Hercegovine. U ovih 10 mjeseci uspostavio sam pokidanu komunikaciju s boračkim udruženjima, povećao budžet za organizacije, projekte, boračke stipendije i jednokratne pomoći", ukazao je.

Prema Čengićevim riječima, konačno se nakon dvije decenije dostojno obilježava Dan starogradskih brigada i započet je projekat izgradnje centralnog spomenika, koji je obećavan decenijama. Podsjetio je da je u toku izgradnja Muzeja ARBiH u kasarni "Mustafa Hajrulahović Talijan".

Osim predstavnika porodica šehida i poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i demobilisanih boraca, dobitnika najvećeg ratnog priznanja "Zlatni ljiljan" i njihovih porodica, predstavnika boračkih udruženja, predstavnika vlasti, građana i medija, svečanoj akademiji prisustvovali su i bivši načelnici općine Stari Grad Fehim Škaljić i Mustafa Resić te bivši ministar policije u Vladi RBiH Jusuf Pušina.

U kulturno-umjetničkom programu nastupili su izvođači Ahmed Nur Mehmetović, Elvir Solak i Ileš Bečei, koji su izveli, kako su saopćili iz Općine Stari Grad, emotivne pjesme i recitacije posvećene Bosni i Hercegovini i njenim herojima. Ovaj događaj je dodatno obogaćen nastupom doajena bh. glumišta Miodraga Mikija Trifunova.

Općina Stari Grad usvajanjem ove odluke pokazuje, kako su poručili, snažnu opredijeljenost za očuvanje kulture sjećanja. S obzirom na to da su događaji iz perioda od 1992. do 1995. oblikovali sadašnjost, važno je da se sjećanje na te teške trenutke nikada ne zaboravi, saopćili su iz Općine Stari Grad.