Učešće FUCZ-a u nabavci
34

Održano suđenje Draganu Mektiću: O nabavci vatrogasnih šljemova svjedočio i Solak

M. G.
Dragan Mektić (Foto: T. S./Klix.ba)
Dragan Mektić (Foto: T. S./Klix.ba)
Danas je nastavljeno suđenje bivšem ministru sigurnosti BiH Draganu Mektiću i ostalima za zloupotrebu položaja, a svjedočio je nekadašnji direktor FUCZ Fahrudin Solak, koji je u svom svjedočenju iznio detalje o učešću ove institucije u projektu prekogranične saradnje.

Suđenjem je obuhvaćen Dragan Mektić, Igor Golijanin, Samir Agić i Edin Garaplija koje optužnica tereti za zloupotrebe prilikom realizacije projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, koji je Evropska unija (EU) finansirala u periodu 2015–2017. godine.

Golijanin je optužen kao Mektićev šef kabineta, Agić kao pomoćnik ministra u Sektoru za zaštitu i spašavanje, a Garaplija kao odgovorna osoba i vlasnik Instituta za zaštitu od požara i eksplozija INZA u Sarajevu, piše Detektor.

Solak je naveo da je ova institucija bila uključena u projekt prekogranične saradnje u kojem je bilo obuhvaćeno pet općina u FBiH.

"Iz tih općina smo dobili podatke o potrebnoj vatrogasnoj opremi koje smo proslijedili Ministarstvu sigurnosti. Taj projekt nije bio velik i nisu mogle biti ispunjene sve potrebe vatrogasnih službi", kazao je Solak, napominjući da je bio u Trebinju kada je uručena nabavljena vatrogasna oprema.

Odbrane su svjedoka ispitivale o vrsti zaštitnih šljemova koje su nabavljene, na šta je Solak odgovorio da vatrogascima kad gase šumske požare ne trebaju teški šljemovi kao onima koji gase požare u objektima.

Solak je, odgovarajući na pitanje optuženog Garaplije, potvrdio da je EU bila zadovoljna provedenim projektom i da je zahvaljujući tome uslijedio veći projekt.

Lejla Đozlić-Čusto iz Agencije za javne nabavke potvrdila je da je 2019. dala mišljenje Federalnoj upravi policije, koja je na zahtjev Tužilaštva provodila istražne radnje.

"U mišljenju sam navela da se za javnu nabavku mogu prijaviti domaće i inostrane firme, te da se ugovor može zaključiti i ukoliko se prijavio samo jedan ponuđač koji ispunjava uslove. Zakon o javnim nabavkama ne poznaje aneks ugovora i nije ga dozvoljeno zaključivati, nego se mora pokrenuti novi postupak. Ugovor može mijenjati samo ukoliko postoji “klauzula varijabilne cijene”, navela je Đozlić-Čusto.

Upitana šta se dešava ukoliko ponuđač ne može ispoštovati rok, Đozlić-Čusto je rekla da se prilikom zaključenja ugovora moraju zahtijevati garancije za izvršenje.

"Agencija prati provođenje zakona do zaključenja ugovora, a kasnije se primjenjuje zakonodavstvo o obligacionim odnosima. Zakonom je propisano da u slučaju da se nabavka finansira donatorskim sredstvima, donator propisuje kako se novac troši", rekla je Đozlić-Čusto.

Braniteljica Senka Nožica potom je navela odredbu Zakona o javnim nabavkama u kojem stoji da su moguće izmjene u ugovoru, na što je Đozlić-Čusto odgovorila da se to odnosi na situaciju kada postoji klauzula, s čim se Nožica nije složila, navodeći da se ona ne spominje.

Đozlić-Čusto je istakla da je ekonomista po struci, na šta su iz odbrane prigovorili da ona ne treba davati pravna tumačenja.

Nastavak suđenja zakazan je za 14. januar naredne godine.