Gubitak pozicije
58

Oglasila se i SNSD-ova delegatkinja koja je danas ostala bez mandata u Domu naroda Parlamenta BiH

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Delegatkinja u Klubu Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH iz SNSD-a Snježana Novaković Bursać izjavila je "da se potvrdilo da je Centralna izborna komisija političko tijelo instalirano od strane opozicije u RS-u, i da uz pomoć SDA i DF-a, želi da utiče na izbornu volju građana."
U Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine je održan žrijeb za petog delegata u Domu naroda BiH iz Republike Srpske. U bubnju su bile dvije liste - PDP-ova i SNSD-ova, a peti delegat će biti opozicionar Nenad Vuković. On u Dom naroda BiH ulazi umjesto Snježane Novaković Bursać (SNSD), koja je godinu i po bila u toj instituciji na osnovu odluke NSRS-a, koja je naknadno poništena.

"To su pokušali da urade i kada je riječ o izborima za predsjednika Republike Srpske. Međutim, tada nisu uspjeli jer je volja naroda bila dominantna", rekla je Novaković Bursać novinarima u Banjoj Luci.

Kaže da se i sada, kada je Centralna izborna komisija (CIK) priznala sporni listić za PDP, "pokazalo u čijoj službi radi Sarajevo."

"Žalost i podsmijeh zaslužuju oni koji kažu da je BiH država. Ovo na sve liči ali ne na državu, pravo i pravdu", ukazala je Novaković Bursać.

Podsjeća i na odluku Suda BiH koja je i dovela situaciju na nakaradan nivo.

"Postoji i politička opasnost, što se može i vidjeti po izjavama generalnog sekretara PDP-a Nenada Vukovića koji nudi da Bošnjaci izaberu novi saziv Savjeta ministara", kaže Novaković Bursać koja sada ostaje bez mandata u Domu naroda Parlamenta BiH.

Rekla je i da još nije dobila zvaničnu obavijest.

"Odluka o potvrđivanju izbora je jedinstvena. Izbori su potvrđeni i tu odluku nije niko poništio", ukazala je Novaković Bursać.

Sve je nazvala "lakrdijom".

"Nisu obavijestili ni Narodnu skupštinu Republike Srpske koja je jedina legitimna za izbor delegata u Dom naroda. Svjesni su da su se upustili u pravni problem koji je nemoguće pravno završiti", dodala je Novaković Bursać.