Značajan projekat
37

Oglasili se sa sarajevskog aerodroma nakon što je Ljubiša Ćosić pokušao blokirati produženje staze

B. R.
Međunarodni aerodrom Sarajevo (Foto: I. Š./Klix.ba)
Međunarodni aerodrom Sarajevo (Foto: I. Š./Klix.ba)
Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić (SNSD) tvrdi da je planirano da se staza Međunarodnog aerodroma Sarajevo produži i na prostoru koji pripada Republici Srpskoj. Zatražio je od entitetskih institucija da onemoguće produženje staze.
Vladajući u RS-u, predvođeni SNSD-om, optužuju načelnika Istočne Ilidže, koja je jedna od općina koje čine Grad Istočno Sarajevo, Marinka Božovića (SDS) za "izdaju i prodaju" entitetskog teritorija.

S druge strane, iz Aerodroma Sarajevo su u odgovoru na upit Klix.ba istakli da imaju sve neophodne dozvole relevantnih institucija za izvođenje građevinskih radova na postavljanju perimetarske ograde u zoni jugoistočno od lokalizera.

Naglasili su da je predmetno zemljište u njihovom vlasništvu te da su o početku radova blagovremeno obavijestili sve instance. Napomenuli su na to da su oni vlasnici zemljišta.

"Dakle, radimo po pravosnažnom odobrenju za građenju, izdatom od nadležnih organa Federacije Bosne i Hercegovine na predmetnom zemljištu, koje je otkupljeno prije rata i koje je bez dileme vlasništvo Međunarodnog aerodroma Sarajevo", ukazali su.

Kako su istakli, u odnosu na planirano je izvršeno iskolčenje (iscrtavanje) terena, u skladu s glavnim projektom perimetarske ograde. Također su podsjetili šta predstavlja perimetarska ograda.

"Perimetarska ograda ujedno predstavlja i državnu granicu na kojoj se mogu izvršavati sve privredne djelatnosti, nužne za odvijanje osnovnog poslovnog procesa Međunarodnog aerodroma Sarajevo, ali i lokalne zajednice", objasnili su.

Naveli su da je riječ o njihovom ključnom razvojnom projektu, koji je od velike važnosti za cijelu Bosnu i Hercegovinu.

"Benefite će imati ekonomija, privreda i turizam, a Međunarodni aerodrom Sarajevo je generator razvoja većine privrednih grana. Izgradnja perimetarske ograde je preduslov za realizaciju projekta produženja poletno-sletne staze, što će omogućiti još bolju povezanost i širenje mreže destinacija iz Sarajeva", dodaju.

Podsjećamo da su stanovnici ulice Vasilija Grđića, u Istočnoj Ilidži, prošle sedmice protestovali zbog toga što će ova ulica biti trajno zatvorena usljed postavljanja spomenute ograde, odnosno produženja staze. No, u Aerodromu Sarajevo uvjeravaju da neće ugroziti lokalno stanovništvo.

"Važno je istaći da radovi ni u jednom trenutku neće ugroziti lokalno stanovništvo jer je briga o lokalnoj zajednici naš prioritet, niti će im se onemogućiti prilaz njihovim privatnim posjedima. Potpuno zatvaranje ulice Vasilija Grđića bit će realizovano po završetku svih radova i okončanja pokrenutih postupaka", istakli su.

Zahvalili su se lokalnoj zajednici na razumijevanju i, kako su naveli, pružanju podrške rastu i razvoju Aerodroma, u cilju prosperiteta cijele Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo, plan Aerodroma Sarajevo je da svoju stazu produži sa 2.600 metara na 3.050 metara, a čime bi se omogućilo slijetanje širokotrupnih aviona.