Javnost podijeljena
71

Oglasili se Veterani odreda policije "Bosna" o izgradnji spomenika kod sarajevske Druge gimnazije

B. R.
Spomenik u izgradnji kod sarajevske Druge gimnazije (Foto: V. D./Klix.ba)
Spomenik u izgradnji kod sarajevske Druge gimnazije (Foto: V. D./Klix.ba)
Iz organizacije "Veterani odreda policije 'Bosna' - specijalna jedinica MUP-a RBiH" oglasili su se o izgradnji spomenika u parku kod sarajevske Druge gimnazije, a koji je posvećen upravo njihovim pripadnicima.
Napomenuli su da su 2015. pokrenuli proceduru za izgradnju ovog spomenika te da je konkursnom procedurom za spomenik izabrano idejno rješenje Nebojše Šerića Šobe. Riječ je o spomeniku nazvanom "David protiv Golijata", a kojim se prikazuju specijalci koji su zarobili neprijateljski tenk.

"Spomenik će biti posvećen našim šehidima i poginulim, naboljim kćerima i sinovima, svim braniteljima Sarajeva koji su položili svoje živote za odbranu grada. Ovaj spomenik ostaje svima nama kao trajni podsjetnik na 260 agresorskih tenkova oko našeg grada, čijim granatama su ubijani naši građani i uništavan grad, ali i podsjetnik na herojsku odbranu i dane kada je opstala naša domovina", istakli su.

"Veterani odreda 'Bosna'" su također podsjetili da su imali 1.376 specijalaca, od čega je 81 ubijen tokom rata. Među tim ubijenim specijalcima su i oni čija će imena biti ispisana na spomeniku.

Zahvalili su se Koordinacionom odboru boračkih organizacija Kantona Sarajevo, Ministarstvu za boračka pitanja Kantona Sarajevo, gradonačelnici Benjamini Karić i građanima koji su podržali izgradnju spomenika.

Podsjećamo, prvi komandant Specijalne jedinice MUP-a RBiH Dragan Vikić je ranije danas u izjavi za Klix.ba rekao da možda jeste "sve malo 'na vrat na nos'" kada je u pitanju izgradnja ovog spomenika i da će "valjda biti pameti da se sve prevaziđe".

Lokacija na kojoj se gradi spomenik je podijelila javnost - dok jedni smatraju da nije primjereno da bude u blizini škole, drugi ne vide ništa sporno u tome.