Sve je jasno
90

OHR kontra HDZ-a: Nema prepreka da Vijeće ministara izdvoji novac za izbore

F. H.
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR) oglasio se na Twitter profilu, te razotkrio tvrdnje o tome da Vijeće ministara BiH ne može osigurati sredstva za Centralnu izbornu komisiju, jer bi takva odluka bila nezakonita.

Iz OHR-a su kao činjenicu naveli da Zakon o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine dopušta Vijeću ministara BiH da finansira rashode koji nisu bili predviđeni prethodnim budžetom tokom preioda privremenog finansiranja.

Ističu kako ne postoji prepreka da Vijeće ministara odobri potrebna sredstva ni u smislu propisa niti u smislu raspoloživih sredstava.

"Zakon predviđa da se sredstva raspoređuju u skladu sa članom 17. o budžetskim rezervama, koji se odnosi na proceduru, ali ne i na druge aspekte raspodjele" navodi se u objavi OHR-a.

HDZ, odnosno ministar finansija Vjekoslav Bevanda već sedmicama odbija da glasa o odobravanju izdvajanja novca za finansiranje izbora iz budžetske rezerve. To je bio slučaj i danas kada je Bevanda, uprkos jučerašnjem pozivu ambasadora Kvinte glasao da se ta tačka ne uvrsti na dnevni red.

Postavlja se pitanje da li OHR na ovaj način pravi uvod u novo posezanje za Bonskim ovlastim ai nametanja odluke o finansiranju izbora. Slično su postupali kada je Schmidt nametnuo odluku o državnoj imovini.