Dok se krčmi bez pitanja
33

OHR: Sada, više nego ikada, potrebno je hitno donošenje zakona o državnoj imovini

D. Be.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Iz Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR) za Klix.ba su rekli da sada, više nego ikada, postoji potreba za hitnim donošenjem odgovarajućeg zakonodavstva na državnom nivou kojim bi se reguliralo pitanje državne imovine u skladu s relevantnim odlukama Ustavnog suda BiH.
"Nerješavanje pitanja državne imovine može predstavljati prepreku za jačanje ekonomije i ulaganja u infrastrukturu. Nakon skoro trideset godina beskorisnih rasprava, očekujemo da organi vlasti Bosne i Hercegovine konačno riješe ovo pitanje. Sve dok nema zakonske regulative na državnom nivou, ne može se vršiti prenos državne imovine", odgovorili su iz OHR-a na naš upit.

U međuvremenu, ističu, sve nadležne institucije dužne su štititi državnu imovinu u skladu sa zabranom njenog raspolaganja i odgovarajućom pravnom praksom Ustavnog suda BiH.

Iz OHR-a nisu odgovorili na pitanje da li će visoki predstavnik Christian Schmidt nametnuti zakon o državnoj imovini s obzirom da vladajuća koalicija o toj temi skoro i da ne diskutuje te da li Schmidt pristaje na status quo dok se nastavlja krčmljenje državne imovine širom BiH.

Nismo dobili odgovor ni na pitanje o aktivnostima Radne grupe o državnoj imovini koju je formirao OHR odnosno zašto njihov prijedlog nikada nije prezentiran javnosti.

Podsjetit ćemo da je predsjednik RS-a Milorad Dodik više puta javno zaprijetio visokom predstavniku Christianu Schmidtu da će sazvati sjednicu Narodne skupštine RS-a i proglasiti nezavisnost, ukoliko visoki predstavnik nametne zakon o državnoj imovini.

Američka ambasada u BiH prije dva dana je upozorila da secesionisti iz RS-a pokušavaju preuzeti državnu imovinu i da je to alarm i za investitore.

Istovremeno i na prostoru entiteta FBiH bez pitanje se vrši prenamjena ili prodaja državnog zemljišta, a sve je to bilo i predmet rada Ustavnog suda BiH.