Prihvaćen sporazum
72

Općina Centar Sarajevo dobila "zeleno svjetlo" za izgradnju kosog lifta na Ciglanama

Piše: M. N.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Nakon dugog perioda imovinsko-pravni odnosi u vezi s kosim liftom u sarajevskom naselju Ciglane konačno su riješeni. Općina Centar će upravljati ovim prijevoznim sredstvom koje se nalazi na zemljištu Zavoda za izgradnju KS.

GRAS, koji je u velikim problemima, radio je na održavanju kosog lifta koji u proteklom periodu češće nije radio, zbog čega su građani koji žive u tom naselju imali velikih problema, posebno oni slabije pokretni.

Sporazumom koji su potpisali Zavod za izgradnju KS, na čijem zemljištu se nalazi kosi lift, Općina Centar i Ministarstvo saobraćaja KS otklonjene su sve prepreke za izgradnju novog, modernog i funkcionalnog lifta. Izgradnju kosog lifta finansirat će Općina Centar koja je osigurala sredstva i 20. aprila raspisala otvoreni postupak javne nabavke s međunarodnom objavom za izbor izvođača radova.

Prema ovom sporazumu, Općina Centar i Ministarstvo dobili su pravo korištenja zemljišta bez naknade na 99 godina, nakon čega se vraća u vlasništvo Zavodu za izgradnju KS, osim ako se ugovorne strane drugačije ne dogovore. S obzirom na to da je Skupština KS danas podržala ovaj sporazum, u roku od 30 dana će biti pribavljene sve potrebne saglasnosti kako bi izgradnja mogla početi.

Građani Ciglana se nadaju kako će lift biti u funkciji do kraja ove godine. Općina Centar je izdvojila 700.000 KM iz ovogodišnjeg budžeta.