Značajan projekat
9

Općina Ilidža nastavlja uređivati korito rijeke Željeznice, potpisan novi ugovor

A. Ku.
Foto: Općina Ilidža
Foto: Općina Ilidža
Općina Ilidža u saradnji s Agencijom za vodno područje rijeke Save nastavlja s uređenjem korita rijeke Željeznice, a danas je u prostorijama Agencije potpisan novi ugovor kojim slijedi nastavak izvođenja radova na uređenju korita u naselju Otes.

Načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur i v.d. direktora Agencije za vodno područje rijeke Save Sejad Delić potpisali su ugovor zahvaljujući kojem će se regulisati novih 148 metara korita rijeke Željeznice, na mjestu koje se u poplavama iz 2021. godine pokazalo kao kritično.

Načelnik Muzur iskazao je zadovoljstvo da će se uskoro nastaviti radovi na ovom izuzetno važnom projektu za Ilidžu i njene građane, a za tu namjenu izdvojeno je pola miliona konvertibilnih maraka.

"Ilidža je jedna od izazovnijih lokalnih zajednica i kao takva zahtijeva stalno preventivno djelovanje. Nakon što smo uspješno realizirali prvu dionicu regulacije korita rijeke Željeznice na ulasku u Mjesnu zajednicu Otes, sada nastavljamo s novom dionicom. Kroz realizaciju ovog projekta u budućnosti želimo dodatno zaštiti naše sugrađane, njihovu imovinu te preventivnim djelovanjem spriječiti scenarij poput onog od iz 2021. godine" istakao je Muzur.

Dodao je da će Općina Ilidža nastojati da u potpunosti reguliše tok rijeke Željeznice, u uskoj saradnji s Vladom Kantona Sarajevo i Agencijom za vodno područje rijeke Save, uz čiju pomoć i međusobnu saradnju je uspješno urađena regulacija prve dionice toka rijeke Željeznice.

Podsjećanja radi, kroz podršku Ministarstva privrede Kantona Sarajevo i tadašnjeg resornog ministra Adnana Delića osigurana sredstva za eksproprijaciju zemljišta, a potom su u dogovoru s Agencijom za vodno područje rijeke Save, izrađene i linije eksproprijacije u svrhu regulacije korita rijeke Željeznice, nizvodno od mosta u Otesu do ušća u rijeku Bosnu.