Sigurnije kretanje
1

Općina Novi Grad Sarajevo: Rekonstrukcija trotoara i prilaza objektima u Olimpijskoj ulici

I. Sa.
Foto: Općina Novi Grad
Foto: Općina Novi Grad
U Olimpijskoj ulici u sarajevskoj mjesnoj zajednici "Olimpijsko Selo" u toku su radovi na obnovi trotoara, kao i završetak radova na zatvaranju Trga Barcelone za motorni saobraćaj.

Dužina trotoara koji se rekonstruiše je oko 700 metara, a projektom je planirana i rekonstrukcija prilaza zgradama kolektivnog stanovanja, kao i rampi za invalide.

U Olimpijskoj ulici je planirana izgradnja izdignute plohe na centralnom djelu, gdje je najveća frekvencija ljudi sa jedne na drugu stranu naselja.

Foto: Općina Novi Grad
Foto: Općina Novi Grad

U ovom naselju, u toku su završni radovi na rekonstrukciji Trga Barcelone, a nakon što se završi sanacija ulaza i izlaza, dijela požarnih puteva i izgradi ulazna i izlazna komunikacija sa trga, moći će se u funkciju staviti potapajući stubići. Time će se trg zatvoriti za motorna vozila i osigurati uslovi za sigurno kretanje pješaka, naročito djece i roditelja, koji svoje mališane svakodnevno vode u vrtić.

Također, u naselju Olimpijsko Selo radit će se rekonstrukcija i izgradnja nove LED rasvjete, završena je procedura javne nabavke, a uskoro će biti potpisan.

Okvirni sporazum sa izvođačem radova u vrijednosti od oko 120.000 KM. Projekat obuhvata reparaciju postojećih stubova i ugradnju novih LED rasvjetnih tijela. U sklopu projekta će biti osvjetljeno i sportsko igralište.

"Izgradnjom nove rasvjete osigurat će se bolje osvjetljenje i omogućiti ugodnije i sigurnije kretanje u večernjim satima. Nakon završetka navedenih radova Olimpijsko Selo dobit će potpuno novi i funkcionalniji izgled", navodi se u saopćenju iz Općine Novi Grad.