O tvrdnjama pet stranaka
0

Općinska komisija Novi Grad Sarajevo demantovala navode o imenovanjima u biračke odbore

A. Ku.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Općinska izborna komisija (OIK) reagovala je na zajedničko saopćenje pet stranaka iz ove općine koje su iznijele niz tvrdnji o neregularnostima koje su vezane za imenovanja u biračkim odborima.
Saopćenje Socijaldemokratske partije (SDP), Naroda i pravde (NiP), Naše stranke (NS), Za nove generacije (ZNG) i Platforme za progres (PzP) OIK naziva zlonamjernim i tvrdi da je neargumentovano niz neistina, zakonom neutemeljenih insinuacija koje su rezultat nepoznavanja i pogrešnog tumačenja pravila

izbornog postupka od strane gore navedenih političkih subjekata, kojima se obmanjuje javnost i građani.

OIK Novi Grad Sarajevo ističe da navedeno saopćenje za javnost koje potpisuje pet stranaka obiluje neistinama i neutemeljenim optužbama te da isti pokazuje elementarno nepoznavanje pravila izbornog procesa (izmjene Izbornog zakona BiH-koje je donio Visoki predstavnik u BiH i podzakonskih akata Centralne izborne komisije).

Postupak imenovanja članova i zamjenika članova biračkih odbora definisan je Izbornim zakonom BiH, Poglavljem III Pravilnika o postupku imenovanja i razrješenja biračkih odbora za Lokalne izbore 2024. godine i Uputstvom o žrijebanju političkih subjekata za mjesto u biračkom odboru za Lokalne izbore u BiH 2024. godine.

Dodjela pozicija

Postupak dodjele pozicija za 1332 mjesta u biračkim odborima (666 članova i 666 zamjenika članova) u izbornoj jedinici 133 A Novi Grad Sarajevo održan je dana 07.08.2024.godine. Pravo učešća u postupku žrijebanja i dodjele pozicija u biračkim odborima na Lokalnim izborima 2024. u izbornoj jedinici 133 A- Novi Grad Sarajevo imalo je 9 političkih subjekata ( SDP BiH, NiP, Naša stranka, Koalicija Trojka, Koalicija ZNG i Platforma za progres, SDA, BOSS, USD BIH, DF). Po okončanju postupka žrijebanja i dodjele pozicija u biračkim odborima, politički subjekti su pozvani da u skladu sa članom 2.19 Izbornog zakona BiH, dostave prijedloge za članove biračkih odbora i njihove zamjenike za pozicije koje su im žrijebom dodijeljene , odnosno da dostave 148 kandidata za članove i zamjenike članova biračkih odbora.

"Niti jedan politički subjekt koji je izašao sa neutemeljenim saopćenjem nije u potpunosti ispoštovao zakonsku obavezu dostave kandidata za pozicije u biračim odborima koje su im dodjeljenje žrijebom. Nakon okončanog postupka obavezne edukacije, testiranja i certificiranja članova i zamjenika članova biračkih odbora, konačan broj imenovanih članova i zamjenika članova biračkih odbora ispred gore navedenih političkih subjekata je 368 od ukupno 740 koliko im je žrijebom dodijeljeno i to po političkim subjektima kako slijedi: SDP BiH 74 od 148, Naša strank: 80 od 148, Narod i pravda (NiP) 69 od 148, Koalicija Trojka (SDP - NIP - NS): 52 od 148, Za Novu generaciju – Platforma za progres 93 od 148.

Napominju da značajan broj kandidata delegiranih ispred navedenih političkih subjekata i pored brojnih (bezuspješnih) pozivanja, organizacije rezervnih termina obuke, Obavijesti upućenim politički subjektima (kojim su predlagači istih) nije pristupio obaveznoj edukaciji i testiranju.

"Shodno navedenom, odgovornost za navode da ove političke stranke na velikom broju biračkih mjesta nemaju svoje predstavnike je upravo na tim politički subjektima koji nisu ispunili obavezu dostavljanja dovoljnog broja kandidata kao i delegiranim kandidatima koji su popunili SG1 Obrazac, a potom nisu pristupili obaveznim edukacijama i testiranjima ili su odustali od rada u biračkim odborima, čime su značajno otežali rad Općinske izborne komisije, koja je u više navrata morala da raspisuje Javne pozive radi formiranja Rezervne liste kandidata kako bi popunila upražnjene pozicije u biračkim odborima. U odnosu na navode iz saopštenja da : OIK Novi Grad pri imenovanju biračkih odbora nije poštovao prijedloge političkih stranaka za imenovanje članova biračkih odbora koji su strankama pripali žrijebom već je dio članova rasporedio na pozicije zamjenskih članova.U konačnici, OIK Novi Grad je na ovaj način ostavio političke subjekte bez predstavnika na više od 60 biračkih mjesta i mobilnih timova..

Ističemo da su u pri donošenju Rješenja o imenovanju biračkih odbora za provođenje Lokalnih izbora 2024. godine primijenjene odredbe člana 4. Uputstva o žrijebanju političkih subjekata za mjesto u biračkom odboru za lokalne izbore u Bosni i Hercegovini 2024. godine ( Sl. glasnik br. 31/24) i Poglavlja III Pravilnika o postupku imenovanja i razrješenja biračkih odbora za Lokalne izbore u BiH 2024.godine ( Sl. glasnik br. 31/24), koji propisuje sljedeće: ...“ Nakon završenog perioda za dostavljanje prijedloga političkih subjekata izborna komisija pristupa provjeri svih predloženih kandidata, i to da li su naveli da imaju najmanje srednju stručnu spremu, i da li su upisani u Centralni birački spisak za tu osnovnu izbornu jedinicu", navode iz OIK-a Novi Grad Sarajevo.

Provjere kandidata

Izborna komisija poslije izvršene provjere kandidata iste imenuje za članove biračkog odbora u biračke odbore na biračkim mjestima gdje je politički subjekt osvojio pozicije u dodjeli pozicija. Izborna komisija će u birački odbor imenovati članove biračkog odbora iz reda predloženih kandidata od strane političkog subjekta na način da će na prvo biračko mjesto koje je dobio politički subjekt, imenovati člana i njegovog zamjenika iz tog političkog subjekta.

Ovim postupkom će Izborna komisija imenovati sve članove i sve zamjenike članova tog političkog subjekta. Kada izborna komisija imenuje sve predložene kandidate političkog subjekta , a ostane još biračkih mjesta na kojima se trebaju imenovati kandidati tog političkog subjekta, jer je taj politički subjekt osvojio te pozicije u postupku dodjele pozicija, Izborna komisija će na upražnjena mjesta imenovati članove biračkog odbora i njegovog zamjenika sa rezervne liste.

"Posebno ističemo da su svi politički subjekti sa navedenim odredbama Uputstva upoznati na samom postupku žrijebanja, kao i u toku žalbenih postupaka, što su navedeni uporno ignorisali, a isto čine i ovim saopštenjem. Dakle, prilikom imenovanja članova i zamjenika članova biračkih odbora Općinska izborna komisija Novi Grad Sarajevo nije se vodila svojom metodologijom ili logikom, kako se to navodi u zbirnom saopštenju, već je u cijelosti postupala u skladu sa odredbama Izbornog zakonom BiH i provedbenim aktima CIK-a BiH, koji propisuju način i postupak imenovanja, te bi svako drugačije postupanje predstavljalo grube povrede pravila izbornog postupka", objašnjavaju.

U nastavku obavještavaju javnost da se navedeno odnosi isključivo na kašnjenje od 24 sata u donošenju Odluke o imenovanju članova i zamjenika članova biračkih odbora, a čime niti jedan politički subjekt nije oštećen niti doveden u nepovoljan položaj, što je jasno i nedvosmisleno navedeno u obrazloženju Odluke Centralne izborne komisije BiH.

Nadalje, svi navodi iz saopštenja koji se odnose na proceduru imenovanja biračkih odbora su bili predmet žalbenih postupaka pred Općinskom izbornom komisijom i Centralnom izbornom komisijom BiH te su isti odbijeni kao neosnovani.

Općinska izborna komisija je nezavisno tijelo za provođenje izbora, koja provodi procedure propisane Izbornim zakonom i provedbenim aktima Centralne izborne komisije BiH. Pravno neutemeljena i paušalna saopštenja otežavaju rad Općinske izborne komisije Novi Grad Sarajevo, koja je druga najveća izborna jedinica u BiH i koja je u obavezi da obezbijedi uslove da svoje biračko pravo u Općini Novi Grad Sarajevo ostvari 116.905 birača (159 redovnih biračkih mjesta, 1 biračko mjesto za glasanje u odsustvu i 14 mobilnih timova).

"Također, pozivamo političke subjekte da prije istupanja u javnost detaljnije prouče pravila izbornog postupka, sa posebnim akcentom na izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, a sve kako bi javnost bila pravilno i objektivno informisana", zaključili su iz OIK-a Novi Grad Sarajevo.