Objavila presudu
1.4k

Općinski sud u Kaknju odbacio tužbu Adriatic Metalsa protiv ekološke aktivistice Hajrije Čobo

F. H.
Ekološka aktivistica Hajrija Čobo objavila je kako je Općinski sud u Kaknju odbacio tužbu koju je protiv nje podigla kompanija Adriatic Metals zbog navodne povrede ugleda i klevete ove kompanije.

Čobo je na Facebooku objavila kako je pobijedila i da je odbijen tužbeni zahtjev tužitelja, a da je presuda donesena na osnovu tužiteljovog odricanja od tužbenog zahtjeva.

"To znači: 1. Hajrija Čobo nije klevetala Adriatic Metals. 2. Hajrija Čobo nije dužna isplatiti naknadu nematerijalne štete tužitelju Adriatic Metals. 3. Hajrija Čobo se ne izvinjava i nije dužna izviniti se. 4. Hajrija Čobo nije dužna nadoknaditi troškove parničnog postupka, jer troškove plaća onaj ko gubi. Hajrija Čobo je pobijedila Kad sam tužena, zastupala sam samu sebe - bez advokata, bez savjetnika. Tužena sam za ništa. Nazvana "osobom koja širi neistine i dezinformacije" (lažovom op.a)", napisala je Čobo.

Dalje je Čobo navela da ona nije aktivista nego ugroženi građanin, a da su joj ugrožena temeljna ljudska prava su ugrožena: pravo na vodu, pravo na zdravu životnu sredinu, pravo na slobodu mišljenja, govora i izražavanja.

"Dakle, zastupala sam samu sebe. Pravnik sam, a uz to slobodno mogu reći da sam jedina osoba koja ima svu hrpu kompromitirajućih informacija i vezi sa slučajem. Odgovor na tužbu sam lično sastavila. Sastojao se od 473 stranice sa dva CD nosača dokaznog materijala. Nakon takvog odgovora kojeg su čitali 3 mjeseca, pokušali su povući tužbu. Zakon propisuje da je za to potreban pristanak tužene strane. Odbila sam takav zahtjev i nisam pristala na povlačenje tužbe. Predložila sam neka se tužitelj odrekne tužbenog zahtjeva, a sud neka donese presudu na osnovu odricanja kako to propisuje Zakon o parničnom postupku", opisala je Čobo.