Suđenje u Sarajevu
134

Optuženi u aferi "Respiratori" došli na novo ročište u Sudu BiH

B. R.
Fikret Hodžić s braniteljicom dolazi na sud (Foto: T. S./Klix.ba)
Fikret Hodžić s advokaticom dolazi na sud (Foto: T. S./Klix.ba)
Optuženi u aferi "Respiratori" su došli na još jedno ročište pred Sudom Bosne i Hercegovine. Očekuje se da danas neće biti ispitivanja svjedoka, već da će tužilaštvo iznositi dokaze.

Suđenje premijeru Federacije Bosne i Hercegovine Fadilu Novaliću, federalnoj ministrici finansija i zamjenici premijera Jelki Milićević, suspendovanom direktoru Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudinu Solaku i vlasniku poljoprivredne kompanije Srebrena malina Fikretu Hodžiću je počelo 24. februara.

Prethodno ročište je održano 21. aprila, a tada su svjedočili Marina Bera, pomoćnica federalnog ministra zdravstva Vjekoslava Mandića, i direktor entitetskog Zavoda za javno zdravstvo Davor Pehar.

Ranije su svjedočili i sekretarica premijera Novalića Bahra Džaka i direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Sebija Izetbegović. Cilj njihovog svjedočenja bio je razjasniti okolnosti nabavke respiratora i o čemu je razgovarano tokom nabavke.

Optužene osobe se terete zbog navodnih nezakonitosti u prošlogodišnjoj kupovini 100 respiratora za 10,5 miliona KM. Novalić, Solak i Hodžić su optuženi za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s djelima zloupotrebe položaja ili ovlasti, primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Njih optužnica tereti i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Milićević je optužena za nesavjestan rad u službi.

U međuvremenu je objavljeno pismo ljekara KCUS-a u kojem je, između ostalog, navedeno da ovi respiratori nisu odgovarajući za liječenje osoba zaraženih koronavirusom.