Zakon je jasan
641

Orgijanje četnika u Višegradu: Tužilaštvo BiH i Ministarstvo pravde mogu odmah djelovati

Piše: A. D.
Još jedno orgijanje pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu odakle su poslane jasne poruke zastrašivanja povratnika, te gdje su se pjevale četničke pjesama u kojima se prijeti silaskom sa planina i novim krvavim Drinama, prošlo je uz osude dijela političke scene BiH, ali ne i konkretnog poteza nadležnih institucija, a poglavito Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH može, praktično, odmah reagirati, a federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara za Klix.ba je objasnio i na osnovu čega.

“U članu 145. Krivičnog zakona BiH jasno se kaže da će onaj ko javno izaziva ili raspiruje nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju, razdor ili netrpeljivost među konstitutivnim narodima i Ostalima, kao i drugima koji žive ili borave u Bosni i Hercegovini, kaznit kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine”, kazao je Čampara danas za Klix.ba.

I ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić koji je u razgovoru za Klix.ba osudio današnji događaj u Višegradu pozvao je Tužilaštvo BiH na djelovanje, istovremeno upitavši zašto je Ministarstvo pravde BiH dozvolilo registraciju ovog udruženja.

Inače, Ravnogorski četnički pokret službeno je registriran u Ministarstvu pravde BiH kao nevladina organizacija što znači da je njegovo djelovanje potpuno legalno i da slobodno mogu organizirati svoje skupove.

No, ni to nije sve Četnički ravnogorski pokret (ČRPRS) predstavljao je ranije prijetnju po sigurnost naše zemlje, a vlasti su i ranije upozoravale na opasnost ovih organizacija za koje su navodili da šire nacionalnu mržnju te da posjeduju ilegalno oružje i minsko-eksplozivna sredstva.

U Strategiji BiH za prevenciju i borbu protiv terorizma za period 2006.-2009. godine navodi se kako Četnički ravnogorski pokret predstavlja sigurnosnu prijetnju BiH.

"Određeni sigurnosni pokazatelji ukazuju na to da se u okvirima legalnih organizacija poput Četničkog ravnogorskog pokreta (ČRPRS) ispoljavaju izrazi mržnje prema drugim narodima i vjerama u obliku nacionalne netolerancije, a pod plaštom zaštite nacionalnih interesa. Iste skupine, prema raspoloživim saznanjima, posjeduju ilegalno oružje i minsko-eksplozivna sredstva te imaju česte kontakte s osobama stranog porijekla koje se na određen način dovode u vezu s međunarodnim terorizmom", pisalo je u Strategiji za prevenciju i borbu protiv terorizma 2006.-2009. godine.

No, Četnički ravnogorski pokret je isključen iz posljednje strategije Vijeća ministara BiH, pa je zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović krajem 2017. tražio od Ministarstva sigurnosti BiH da mu dostavi odgovore na pitanja ko je razoružao Četnički ravnogorski pokret.

"S obzirom na to da se u posljednjoj Strategiji za borbu protiv terorizma 2015.-2020. godine ni u jednoj riječi ne spominje Četnički ravnogorski pokret, a da smo 13. marta 2017. godine bili svjedoci da je ova organizacija u Višegradu organizovala postrojavanje svojih članova, nameće se zaključak da ih je neko u međuvremenu razoružao. Ako je to tačno, smatram da nije red da takav potez pojedinca ili nekih od sigurnosnih agencija u BiH prođe nezapažen", naveo je tada Magazinović, ali ovo njegovo pitanje ostalo je bez odgovora.